Meglepően nagyot esett az infláció!

Júniusban meglepően nagy mértékben, 3,7%-ra csökkent az egy évre visszatekintő infláció Magyarországon, ami a szakértők által várt 3,9%-os értéknél is alacsonyabb. Az elmúlt hónapokban javuló inflációs kép a szolgáltatások árainak emelkedése ellenére is fennmaradt, mivel a többi területen az árnyomás megszűnt, így az inflációs mutató a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott 2-4%-os toleranciasávban maradt.

A piaci elemzők a csökkenést részben az üzemanyagárak csökkenésének, valamint az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek árszintjének stagnálásának tulajdonították. Az élelmiszerek havi szinten 0,3%-kal csökkentek, a tartós fogyasztási cikkek árszintje negyedik hónapja nem változott, míg az üzemanyagárak 3,4%-os esésével együtt ezek elegendő lehúzó erőt jelentettek ahhoz, hogy a szolgáltatások 1%-os havi drágulása ellenére is a teljes infláció 0%-os legyen havi alapon.

A szolgáltatások közül kiemelkedően drágultak az albérletek, a társasházi közös költségek, az üdülések és a közlekedési szolgáltatások. A szolgáltató szektorban különösen a javítási és szerelési szolgáltatások árai emelkedtek jelentősen, de a használt autók árcsökkenése és a gázár számítása lejjebb vitte az általános inflációs mutatót.

Az inflációs adatok részletesebb elemzésekor a következőképpen alakultak az árak:

  • Élelmiszerek: havi -0,3%, éves 1,1%
  • Szeszes italok és dohány: éves 4,2%
  • Ruházat: éves 4,1%
  • Tartós fogyasztási cikkek: havi -0,1%, éves -1,3%
  • Háztartási energia: éves -2,7%
  • Egyéb cikkek és üzemanyag: éves 2,7%
  • Szolgáltatások: éves 9,7%
  • Fogyasztói árindex: havi 0,0%, éves 3,7%
  • Maginfláció: havi 0,5%, éves 4,1%
  • Nyugdíjas infláció: havi -0,2%, éves 3,6%

A KSH adatai szerint az élelmiszerek közül a cukor ára emelkedett a legjelentősebben egy év alatt, 27,4%-kal, míg a sertéshús 7,8%-kal drágult. Ezzel szemben a tej, a kenyér, a tojás és a liszt ára csökkent.

A szolgáltató szektorban a járműjavítás 10,1%-kal, a lakáskarbantartás 9,8%-kal, a sport- és múzeumi belépők ára 8,2%-kal, míg a lakbér 13,1%-kal emelkedett. A belföldi és külföldi üdülések árai is növekedtek, 3,0%-kal.

A kormány a benzinkutakat szólította fel az árak csökkentésére, mivel a benzin és a gázolaj ára együttesen 3,2%-kal emelkedett. A forint árfolyamának gyengülése is hozzájárult az áremelkedéshez, hiszen az üzemanyagáraknál fontos dollár és az euró árfolyama is jelentősen emelkedett a tavalyi évhez képest.

A tartós fogyasztási cikkek árcsökkenésének egyik fő oka a használt autók 8,8%-os árcsökkenése volt, míg az új autók ára 5,7%-kal nőtt.

Az energiaárak esetében a KSH szerint a gáz 5,2%-kal, az áram 2,4%-kal lett olcsóbb egy év alatt, ami részben a rezsicsökkentett árat biztosító fogyasztási korlát alá kerülők számának növekedésével magyarázható.

A maginfláció, vagyis a gyorsan és rövid távon változó elemektől megtisztított mutató 4,1 százalék lett a májusi 4 százalék után, vagyis magasabb az általános fogyasztóiár-indexnél, ami azt jelzi, hogy az árak emelkedésére lehet számítani a jövőben. A mostani vártnál is jobban csökkenő inflációban csak olyan tényezők játszottak szerepet, amelyek átmeneti, rövid távú hatással bírnak. Hosszú távon a fogyasztói árak gyorsuló növekedésére lehet számítani.