Új kormányalakításra szólították fel Macront Franciaországban

A francia baloldali szövetség, az Új Népfront követelte Emmanuel Macron államfőtől, hogy forduljon hozzájuk a kormányalakítás érdekében, miután az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában jelentős képviseletet szereztek.

A választások után az Új Népfront, amely az Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásából alakult, közel 190 képviselővel rendelkezik a nemzetgyűlésben. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a köztársasági gyakorlatnak megfelelően Macronnak az ő szövetségükhöz kellene fordulnia a kormányalakítás lehetőségének biztosítása érdekében. Bár nem rendelkeznek a kormányzásához szükséges 289 mandátummal, egyedül kívánnak kormányozni, és készen állnak a választási kampány során bemutatott programjuk végrehajtására. Azt is ünnepélyesen kérték, hogy Macron ne éljen vissza az intézményekkel, utalva arra a döntésére, hogy nem fogadta el Gabriel Attal miniszterelnök lemondását, hanem megkérte őt, hogy maradjon hivatalban az ország stabilitásának biztosítása érdekében. A baloldal ezt úgy értelmezte, mint a választási eredmény eltörlésére irányuló kísérletet.

Emmanuel Macron a választások óta nem nyilatkozott, és a NATO-csúcstalálkozóra készül Washingtonba. Eközben a baloldali pártoknak meg kell állapodniuk egy közös miniszterelnök-jelölt személyében. Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője jelezte, hogy kész lenne vállalni a kormányfői szerepet, támogatását Francois Hollande volt államfő is élvezi. Az Engedetlen Franciaország részéről Clémence Guetté, a Zöldek részéről pedig Marine Tondelier neve merült fel lehetséges jelöltként.

A baloldali képviselők többsége kizárta a lehetőségét annak, hogy koalícióra lépjenek a jobbközéppel a nemzetgyűlésben. Manuel Bompard, a radikális baloldal képviselője jelezte, hogy saját programjukat kívánják végrehajtani, amely részeként többek között visszavonnák a leköszönő kormány által elfogadott népszerűtlen nyugdíjreformot és bevándorlási törvényt, valamint megemelnék a minimálbért és befagyasztanák az alapvető élelmiszerek árát.

: (MTI) : (article-2)