Ismeri fel a világ repülőtereit?

Ha képes beazonosítani a következő tizenkét repülőteret az IATA-kódok alapján, akkor Ön valóban világutazónak mondhatja magát. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által kiosztott kódok segítségével azonosíthatjuk a repülőtereket, légitársaságokat és egyes időjárási állomásokat. Ezek a hárombetűs, egyedi kódok a jegyeken, csomagcímkéken, menetrendeken és a légitársaságok információs rendszereiben jelennek meg, megkönnyítve ezzel a légi közlekedést és az utazási adminisztrációt.

A repülőtéri kódok használata elengedhetetlen a nemzetközi légi közlekedés gördülékeny működéséhez. Segítik az utasokat a járatuk azonosításában, a poggyászok könnyű azonosításában és a megfelelő járatokra való eljuttatásában, valamint az árufuvarozásban is jelentős szerepet töltenek be.

Nézzük meg, melyik repülőtér melyik kód alatt bújik meg! A CGN kód a kölni Konrad Adenauer repülőtérhez, míg a DUB kód a dublini repülőtérhez tartozik Írországban. A CDG a világ egyik legforgalmasabb repülőterét, a francia Paris-Charles-de-Gaulle-t jelöli. A vicces CAT kód a Bahamák "Cat Island" nevű repülőteréhez, az LAX pedig az USA-ban található Los Angeles International Airport-hoz kapcsolódik.

Ha a csomagcímkén a HDF kód szerepel, akkor a poggyász a németországi Heringsdorf repülőtérre érkezik. Az LCY kód a London City Airportot jelöli, míg a LOL kód a nevadai Lovelock Airport (Derby Field) rövidítése. A PEK kód a pekingi nemzetközi repülőtérre utal, amely 2015-ben közel 90 millió utast fogadott. Az AMS kód az amszterdami repülőtérhez, a HOF kód pedig a szaúd-arábiai al-Ahsa repülőtérhez köthető. Végül, ha a HRG kód szerepel a repjegyen, akkor az egyiptomi Hurghada városába utazunk.