Edna O'Brien és Sinéad O'Connor emlékére

Két jelentős ír művész, Edna O'Brien írónő és Sinéad O'Connor énekesnő halálának körülményei kerültek nyilvánosságra. Edna O'Brien hosszú betegség után, 93 éves korában hunyt el, míg Sinéad O'Connor krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) és hörgőasztmában szenvedve, valamint alacsony fokú alsó légúti fertőzés következtében vesztette életét 56 évesen.

Edna O'Brien, a modern ír irodalom egyik meghatározó alakja, július 27-én távozott az élők sorából. Az írónő ügynöke vasárnap közölte a szomorú hírt. O'Brien munkássága jelentős hatással volt az őt követő írókra, forradalmasította az ír irodalmat, és prózájában a nők életét, valamint az emberi lét összetettségét ragadta meg. A Faber kiadó közleményében kiemelte, hogy O'Brien „korunk egyik legnagyszerűbb írója volt”. Michael D. Higgins ír elnök a modern idők egyik kimagasló írójaként jellemezte őt. O'Brien több mint 20 kötetet írt, melyek közül több magyarul is olvasható, mint például a Vidéki lányok és a Kis piros székek.

Sinéad O'Connor halálának pontos oka hosszú idő után vált ismertté. A halottkém jelentése szerint az énekesnő krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) és hörgőasztmában szenvedve, valamint alacsony fokú alsó légúti fertőzés következtében halt meg természetes okokból. O'Connor 2023. július 26-án hunyt el dél-londoni otthonában, és bár sokan öngyilkosságra gyanakodtak, a halottkém megerősítette, hogy természetes halált halt. Az énekesnő 1990-ben vált világhírűvé Prince Nothing Compares 2 U című dalának feldolgozásával, és négy gyermek édesanyjaként is ismert volt. O'Connor utolsó tweetjében fia, Shane elvesztése után élőhalottnak nevezte magát. Az énekesnő rendkívül nehéz gyerekkort élt meg, és mentális betegségekkel is küzdött élete során. Zenei karrierje az 1980-as években indult, tíz stúdióalbumot készített, és saját lemezei mellett több projektben is részt vett. Utolsó stúdióalbuma 2014-ben jelent meg, és bár új nagylemezét 2022-re ígérte, az már nem látott napvilágot. 2018-ban az iszlám vallásra való áttérése után Shuhada’ Sadaqat néven ismerték. A halottvizsgálati bizonyítványt múlt héten jegyeztette be férje, John Reynolds. Másfél évvel azután, hogy elveszítette 17 éves fiát, Shane-t, az énekesnőt az írországi Brayben temették el, hatalmas tömeg kísérte az utolsó útjára.