Kamala Harris kampánya jelentős támogatást kapott egy hét alatt

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi, azaz körülbelül 72 milliárd forintnyi támogatást gyűjtött össze, amelynek kétharmada új adományozóktól származik.

Joe Biden amerikai elnök visszalépése után, aki Kamala Harrist ajánlotta maga helyett, a demokrata alelnök és nem hivatalos elnökjelölt kampányához 170 ezer önkéntes kampányaktivista csatlakozott. Rob Flaherty, az alelnök kampányigazgató-helyettese vasárnap közölte, hogy a támogatások beérkezése Joe Biden politikai támogatottságának csökkenésével párhuzamosan július első felében lelassult, de az új jelölt színre lépése új lendületet adott a kampánynak.

Donald Trump kampánystábja július elején tette közzé, hogy áprilistól június végéig 331 millió dollárt gyűjtöttek, és a hónap elején 284,9 millió dollár választási célokra fordítható pénzeszközzel rendelkeztek. A republikánusok és demokraták közötti választási küzdelem kiéleződését a közvélemény-kutatások is alátámasztják.

A Fox News által megrendelt kutatás szerint Michiganben és Pennsylvaniában 49-49 százalék a két nagy párt jelöltjének támogatottsága, Wisconsinban Donald Trump egy százalékponttal vezet, míg Minnesota államban Kamala Harris 6 százalékpontos előnnyel rendelkezik. A The Wall Street Journal felmérése szerint országosan Trump 49, Harris 47 százalékos támogatottságot élvez, de a demokrata szavazók 81 százaléka lelkesen támogatja Harrist, míg Biden iránt csak 37 százalékuk lelkesedett. A Forbes és a New York Times által megrendelt kutatások szerint Trump 51-49, illetve 48-47 százalékos támogatottsággal vezet Harrisszal szemben.

A demokraták jelöltállító gyűlését augusztus 19-22. között tartják Chicagóban, ahol a végleges elnök- és alelnökjelölt személye is eldől.