Giorgia Meloni Pekingben tárgyalt a gazdasági együttműködés megerősítéséről Kínával

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Pekingbe látogatott, hogy megerősítse Olaszország és Kína gazdasági együttműködését, és aláírtak egy hároméves tervet a kétoldalú kapcsolatok fellendítésére.

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, hivatalba lépése óta először utazott Kínába, ahol találkozott Li Csiang kínai államtanács-elnökkel. A látogatás során aláírtak egy hároméves tervet, amely a két ország közötti gazdasági együttműködés megerősítését célozza meg. A megállapodás értelmében a két ország a megújuló energiaforrások és az elektromos járművek terén kíván szorosabban együttműködni. Emellett a hajógyártás, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia is kiemelt területek lesznek a jövőbeni együttműködésben.

A látogatás előtt már jelek mutattak arra, hogy a két ország közötti kapcsolatok továbbra is stabilak. Az olaszországi és kínai kereskedelmi mérleg tavaly elérte a 67 milliárd eurót, amivel Kína Olaszország legnagyobb nem uniós kereskedelmi partnere lett az Egyesült Államok után. A Stellantis, amely magában foglalja az olasz Fiatot is, bejelentette, hogy közös vállalatot alapított egy kínai elektromos járműveket gyártó startuppal, a Leapmotorral, hogy megkezdjék az elektromos autók értékesítését Európában.

Ugyanakkor Olaszország tavaly megakadályozta, hogy egy kínai állami tulajdonú vállalat átvegye a Pirelli gumiabroncsgyártó óriásvállalat irányítását, és támogatta azon uniós terveket, amelyek büntetővámot vetnének ki a Kínából importált elektromos járművekre.

Meloni korábban kiléptette Olaszországot a Kína által vezetett Egy övezet, egy út kezdeményezésből, és már korábban is hibának nevezte az ország csatlakozását. Az olasz kormány elégedetlenségét fokozhatta, hogy a 2019-ben beígért 20 milliárd eurónyi kínai beruházásnak csak egy töredéke valósult meg.

Az olasz miniszterelnök a mostani ötnapos látogatást „az új időszak megkezdésére, a kétoldalú együttműködésünk újraindítására irányuló akarat demonstrációjaként” jellemezte. Li Csiang kínai államtanács-elnök hivatalos nyilatkozatában kiemelte, hogy a cél a „kölcsönösen előnyös együttműködés fokozása a kis- és középvállalkozások között” a megjelölt területeken.