Orbán és a lehetséges Putyin-uniónak a felvetése – A lengyel külügy reagál

A lengyel külügyminiszter-helyettes, Władysław Teofil Bartoszewski élesen kritizálta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerinte a nemzetközi közösség peremére szorult, mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban.

A Rzeczpospolita beszámolója szerint Bartoszewski a tusnádfürdői beszédre reagálva kijelentette, hogy Lengyelország nem üzletel Oroszországgal, ellentétben a magyar miniszterelnökkel. A lengyel politikus nem érti, miért ragaszkodik Magyarország olyan szervezetekhez, amelyeket nem kedvel és amelyek állítólag rosszul bánnak vele. Bartoszewski felvetette, hogy Orbán miért nem alakít ki egy uniót Putyinnal és más hasonló tekintélyelvű államokkal, ha ennyire elégedetlen az EU-val és a NATO-val. A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a magyar kormány jelenleg egyértelműen EU-, ukrán- és lengyelellenes politikát folytat, és emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor blokkolja azt a kétmilliárd zlotyt, amelyet az EU-nak Lengyelországnak kellene megtérítenie az Ukrajnának átadott katonai szállítmányokért. Bartoszewski hozzátette: „Azt szokták mondani, hogy lengyel-magyar két jó barát, de itt most nagy a veszekedés”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel külügyminiszter-helyettes szavaira reagálva Facebook-bejegyzésben fejtette ki álláspontját. Szijjártó szerint a lengyel reakció igazolja a magyar mondást, miszerint fáj az igazság. Kifejtette, hogy a lengyel-magyar testvériség megőrzése érdekében hosszú ideig tűrték a lengyel kormány provokációit és képmutatását, de most betelt a pohár. Szijjártó érvelése szerint a lengyelek is megtalálhatók az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáján, és bár ezzel önmagában nincs is baj, nem kellene képmutatónak lenni és másokat vádolni.

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu is ironikusan kommentálta Orbán Viktor szombati beszédét, megkérdezve, hogy mondott-e valamit Romániáról, és hogy meg kellene-e tiltania neki, hogy Romániába jöjjön.

Orbán Viktor szombati, tusnádfürdői beszédében a lengyeleket azzal vádolta, hogy a legszemforgatóbb és a legálságosabb politikát folytatják Európában, hiszen üzletelnek az oroszokkal, miközben morálisan kioktatják Magyarországot. A magyar miniszterelnök szerint az európai hatalmi rendszer lényege eddig a Párizs-Berlin tengely volt, ami mára nem létezik, vagy lényegtelen és megkerülhető lett az új, London, Varsó, Kijev, a balti és a skandináv államok által alkotta erőközponthoz képest. Orbán úgy véli, hogy Lengyelország a visegrádi együttműködést feladva, a Párizs-Berlin tengely elfogadása mellett, egy harmadik tényezőt hozott létre a közép-európai államokkal együttműködve.

Bartoszewski a magyar miniszterelnök szavaira reagálva azt javasolta, hogy ha Magyarország ennyire elégedetlen az EU-val és a NATO-val, akkor lépjen ki ezekből a szervezetekből. "Ha nem akarsz egy klub tagja lenni, bármikor kiléphetsz onnan" – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes.