Olimpiai szörfösök és a párizsi TGV támadás

Az olimpiai szörfösök egy minden igényt kielégítő hajón szállnak meg, mely Tahitiban, a híres hullámok otthonában horgonyoz, így betartva az ígéretet, hogy az olimpiai játékok az egész francia területen zajlanak. Az Aranui 5 nevű hajó, mely a verseny helyszínétől 45 percre fekszik, több mint 100 kabinban több mint 230 utast képes elszállásolni, és olyan különféle szolgáltatásokat kínál, mint wellness terület, edzőterem és 24 órás étterem. A hajó egy lebegő falu az atléták, edzők és mások számára, melyen az atléták által közösségi médiában bemutatott anti-szex ágyak is helyet kaptak. A vízen lebegő olimpiai falu egyedülálló szállásélményt nyújt a szörfösöknek.

Egy szélsőbaloldali aktivista letartóztatását jelentették be a párizsi TGV gyorsvasút elleni szabotázs miatt. A férfi a francia nemzeti vasúttársaság telephelyén végzett akcióval került a hatóságok figyelmébe. A pénteki szabotázsakció megbénította a francia vasúti közlekedést, több járatot töröltek, és az állomásokon tömegjelenetek alakultak ki. A belügyminiszter szerint a szélsőbaloldalra jellemző akcióról van szó, és több lehetséges elkövetőt azonosítottak. Az Extinction Rebellion klímavédő szervezet 45 tagját is letartóztatták, akik szintén szabotázsakciókra készültek az olimpiával kapcsolatban. A rongálás költségei több millió euróra rúghatnak. Nem sokkal később, a TGV után a francia optikai hálózatot is súlyos szabotázs érte, amely több megyében kárt okozott, de Párizst, ahol az olimpiai események nagy része zajlik, nem érintette.

Alexandre Mazzia, a korábbi sportolóból lett három Michelin-csillagos séf, két másik séffel együtt képviseli a francia gasztronómiát a párizsi olimpián. Kongóban nevelkedett, és kulináris karrierjét az afrikai ízek befolyásolták. Bár ígéretes kosárlabda-karrier állt előtte, mégis a séf pályát választotta. Az AM par Alexandre Mazzia nevű étterme mindössze hat év alatt szerezte meg a három Michelin-csillagot. Egyedi ízkombinációiról ismert, menü nélküli étkezési élményt kínál, egy étkezés során körülbelül 34 koncentrált falatot szolgál fel, 350 különböző konyhai alkotást felhasználva. Mazzia sportmúltja és elkötelezettsége vezetett oda, hogy ő legyen az olimpiai séf, ahol naponta 10 000 étkezést felügyel az Olimpiai Faluban.

A 2024-es párizsi olimpián nem csak a sportolók és a szervezők, hanem a politikai élet képviselői is jelen vannak. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke és felesége, Nagy Zsuzsanna is ellátogattak a francia fővárosba, hogy személyesen szurkoljanak a magyar sportolóknak. Az államfő és párja a versenyek mellett a város nevezetességeit is felfedezték, többek között fotókat készítettek a Diadalívnél és az Eiffel-torony tetején, valamint romantikus pillanatokat is megörökítettek a Szajna partján.