Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter üzenete Orbán Viktornak

Nehéz barátokat szerezni, ha közben valaki önző módon viselkedik – válaszolta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter egy Magyarországgal kapcsolatos kérdésre, miközben bírálta Orbán Viktor nyugatellenes retorikáját és politikáját.

A Visegrad Insightnak adott interjúban Sikorski több ponton is kritizálta a magyar kormányfőt, különösen az Európai Uniótól kért segítség kapcsán, amelyet Magyarország azután kért, hogy Ukrajna leállította a Lukoil kőolajszállításait. A lengyel külügyminiszter szerint nehéz lenne kijelenteni, hogy Orbán Viktor moszkvai és pekingi útjainak PR-szempontból kétségtelenül volt hozadéka, de ezzel együtt Magyarország elszigeteltnek tűnik, amikor éppen ő kér szolidaritást Európától. Sikorski szerint a nyugati politikai elit gondolkodása fokozatosan elorosztalanodik, és hangsúlyozta, hogy a nyugatnak meg kell mutatnia, hogy a gyarmatosítás ideje lejárt, és senki nem támogathatja az orosz birodalom helyreállítását.

A NATO-országok védelmi kiadásainak növeléséről szólva a lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy a GDP két százalékánál nagyobb ráfordításokra lehet szükség, mivel ezt az arányt békeidőre állapították meg. Lengyelország a nemzeti össztermék négy százalékát tervezi védelemre fordítani, és a témában európai összefogást sürgetnek.

Sikorski kitért arra is, hogy az EU Tanácsának jelenlegi magyar elnökségével kapcsolatban felmerült, hogy Budapest helyett Brüsszelben tartsák az uniós külügyminiszterek tanácsának következő, augusztusi ülését. Mint hozzátette, kompromisszumként azt javasolta, hogy az összejövetel helyszíne a nyugat-ukrajnai Lviv vagy Munkács legyen, de Szijjártó Péter végül megvétózta a javaslatot.

A magyar kormány és Lengyelország közötti feszültség tovább fokozódott, amikor Orbán Viktor kormányfő szokatlanul élesen bírálta Lengyelországot, amiért állítása szerint titokban üzletel Oroszországgal az olajbeszerzésnél. Erre a lengyel külügyi államtitkár és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is élesen reagált.

Sikorski a Visegrad Insight-nak adott interjúban kijelentette, hogy Magyarország ne számítson uniós segítségre a Lukoil-ügyben, mivel az ország elszigeteltnek tűnik, amikor éppen ők azok, akik szolidaritást kérnek Európától. Az uniós kereskedelempolitikai konzultációs testület összeült, de egyelőre csak információkat kérnek a két országtól.

A lengyel külügyminiszter cinikusan megjegyezte, hogy ők nem engednék, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin, de mindenki úgy érzékeli a szuverenitását, ahogyan azt jónak látja. Sikorski hozzátette, hogy a magyar kormány meglehetősen egyedien értelmezi a szuverenitást, amikor engedélyezte, hogy kínai rendőrök járőrözzenek az országban.

Sikorski utalt arra is, hogy az Európai Béke Keret növelésére törekszik, és irritációt vált ki, hogy Magyarország blokkolja a fegyveres erők korszerűsítésére szánt kifizetéseket ebből az alapból.

A V4-en belüli megosztottságról szólva Sikorski elmondta, hogy Lengyelország és a Cseh Köztársaság elkötelezett Ukrajna megsegítése mellett áll, míg Szlovákia semleges, és Magyarország útban van. A visegrádi csoport csak olyan témákban tud fellépni, ahol közös érdekeik vannak, ezért vissza kell térnünk azokhoz a témákhoz, ahol még léteznek. Sikorski szerint a közép-európai régió egyik legfontosabb feladata, hogy modernizálnia kell a fegyveres erőket és az egész biztonsági szövetségét, és mélyebb szövetségeket építünk a térségünkben, mert rájövünk, hogy kire számíthatunk szükség esetén, különösen Ukrajnára utalva.