Olimpia Budapesten? Karácsony Gergely a NOB elnökével tárgyalt

Karácsony Gergely főpolgármester és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének találkozója után felmerült, hogy Budapest esetleges olimpiai rendezésre készülhet.

Karácsony Gergely a közösségi médiában és a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-nek küldött tájékoztatásban számolt be a NOB elnökével, Thomas Bachhal folytatott megbeszéléséről. A főpolgármester szerint Budapest már most is rendelkezik szinte az összes olyan sportinfrastruktúrával, amire egy nyári olimpia megrendezéséhez szükség van. Karácsony kiemelte, hogy még a fejlettebb infrastruktúrával rendelkező Párizsnak is kihívást jelent egy ilyen nagyszabású esemény lebonyolítása.

A főpolgármester hozzátette, ha valaha komolyan felvetődik egy budapesti olimpia terve, akkor a város közösségi közlekedésének masszív fejlesztésére, valamint az utak, hidak és közterületek állapotában felgyülemlett évtizedes lemaradás ledolgozására lenne szükség. Karácsony egy fenntartható olimpiai koncepciót vázolt fel, amely a város zöld fejlesztését helyezné előtérbe, és amely széleskörű társadalmi konszenzus nélkül nem valósítható meg.

A főpolgármester a múlt héten Párizsban járt, ahol Anne Hidalgo, Párizs főpolgármesterének meghívására több mint ötven polgármester társaságában követte figyelemmel az olimpiai játékok megnyitóját. Ennek hiányában "eleve reménytelen bármilyen olimpiai álmot dédelgetni" - tette hozzá Karácsony Gergely.