Az online élelmiszervásárlás és az MCC-s pluszpontok hatása

Az online élelmiszervásárlás terén az egyik hazai ételszállító cég adatai szerint növekszik a tartós élelmiszerek iránti kereslet, míg az MCC-s pluszpontok nem váltak be a felvételin.

Az online élelmiszervásárlás egyre népszerűbb, és az emberek hajnali háromkor is rendelnek élelmiszert házhoz. A kényelem mellett az is vonzó lehet, hogy a raktárról válogatott termékek frissebbek és szebbek lehetnek. A kiszállítás költsége csökkenhet, ha nem a legnépszerűbb idősávot választjuk, és jobb lehet kihagyni a cseretermék lehetőségét, hogy elkerüljük a nem megfelelő helyettesítő termékeket. A Foodora frissítette az Általános Szerződési Feltételeket, bevezetve többek között a minimális rendelési érték alatti rendelés lehetőségét és a változó mértékű rendszerhasználati díjat.

A Foodora market a hazai online kereskedők között a kilencedik helyen áll, és csak online rendelhetők a termékeik az úgynevezett dark store-okból. A leggyakrabban rendelt termékek közé tartoznak az ásványvizek, dobozos tejek, friss húsok, zöldségek és pékáruk. A felhasználók egyre több friss terméket vásárolnak, és a tartós élelmiszereket hosszabb távra rendelik.

A platform legnehezebb rendelése 90 kilogramm volt, a legtöbb rendelést leadó felhasználó pedig 529-szer vásárolt az applikáción keresztül. A legaktívabb felhasználók a XIII., XI., XIV., III., VIII., és IV. kerületekben laknak. Szegeden egy felhasználó 684 zsemlét rendelt, Pécsett a legnagyobb összegű rendelés közel 132 ezer forint volt, Győrben közel 97 ezer forint, míg Debrecenben egy 134 ezer forintos bevásárlás volt a rekord.

Az MCC-s pluszpontokkal kapcsolatban idén először a felsőoktatási intézmények dönthettek arról, hogy a felvételi eljárásban miért hány pluszpontot adnak. Az MCC-s végzettségért járó pluszpontok különösen felkeltették a közvélemény érdeklődését. Az MCC csak a győri Széchenyi István Egyetemmel tudott megállapodni a képzése intézményi többletpontként való érvényesítéséről, de jövőre több egyetemen is működni fog ez a rendszer, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden is lesz hasonló lehetőség.

A győri egyetemen 11 felvételiző érvényesített intézményi pluszpontot MCC-s képzéssel, és közülük 6-an nyertek felvételt. Az egyetem szerint ezek a diákok a pluszpontok nélkül is bekerültek volna, mivel emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával is rendelkeztek. Az MCC jelenleg több egyetemmel is tárgyal az együttműködés kialakításáról, minden egyetemi képzést nyújtó város felsőoktatási intézményével törekszenek az együttműködés kialakítására.