A magyar olimpikonok és paralimpikonok jutalmazása 2024-ben

A 2024-es párizsi olimpiára és paralimpiára vonatkozóan a magyar állam által kínált pénzjutalmak tíz százalékos emelkedését jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Az aranyérmesek 55 millió forintot, míg a paralimpiai bajnokok 27,5 millió forintot kapnak.

Schmidt Ádám tavaly decemberben tette közzé, hogy a kormány támogatja az olimpiai és paralimpiai jutalmak tíz százalékos emelését a tokiói összegekhez képest. A magyar olimpikonok és paralimpikonok így az alábbi összegekre számíthatnak:

  • Olimpiai jutalmak: 1. hely – 55 millió forint, 2. hely – 39,27 millió forint, 3. hely – 32,35 millió forint, további helyezésekért csökkenő összegek.
  • Paralimpiai jutalmak: 1. hely – 27,5 millió forint, 2. hely – 19,635 millió forint, 3. hely – 15,675 millió forint, további helyezésekért csökkenő összegek.

Az életjáradékra 1998. január 1 óta jogosultak az olimpiai és paralimpiai dobogósok, 35 éves koruktól életük végéig. Az életjáradék összege a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazodik, 2024-ben ez havonta bruttó 418 ezer forint.

A tokiói olimpián Csipes Tamara, Kozák Danuta és Milák Kristóf is jelentős összegeket nyertek, ami azt mutatja, hogy a többszörös győztesek jelentősen megnövelhetik jutalmukat, bár az életjáradék összege fix, és csak az aktuális gazdasági helyzet befolyásolhatja.

A brit Tom Daley, aki a párizsi olimpián már az ötödik olimpiáján szerepel, ezüstérmet szerzett férfi szinkronugrásban, és ezzel ötödik érmét nyerte meg. Daley korábban már aranyérmet is nyert, de a párizsi olimpia lehet az utolsó szereplése, mivel két évig nem versenyzett, és csak kisfia kérésére tért vissza.

A brit sportoló számára különleges volt, hogy fia előtt szerezhette meg az érmet, és a finálé után a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy most már minden színből van egy érme a gyűjteményében. Daley társa, Noah Williams számára ez az első olimpiai érem volt, aki korábban Daley-t látta a tévében a 2008-as olimpián. Daley és Williams a kínai duó mögött lettek másodikok a 10 méteres férfi szinkrontoronyugrásban. Daley családja, férje és két kisfia is a helyszínen szurkolt neki.

Adam Peaty, a brit sztárúszó, vasárnap este olimpiai ezüstöt szerzett, de hétfő reggelre kiderült, hogy covidos, így veszélybe került további olimpiai szereplése. Peaty már a 100 méter mellúszás vasárnap esti döntője előtt rosszul érezte magát, de vállalta a versenyzést, a döntő utáni órákban viszont tovább romlott az állapota, ezért tesztelték, ami pozitív lett. A 100 mell olimpiai és világcsúcstartója, Peaty a rosszulléte ellenére is csak 0,02 másodperccel kapott ki az olasz Nicolo Martinenghitől, ráadásul mivel századra azonos időt úszott az amerikai Nic Finkkel, mindketten ezüstérmet kaptak.

A Guardian cikke szerint a britek remélik, hogy Peaty rendbe jön a 4x100-as mix vegyesváltó és 4x100-as vegyesváltó versenyeire, hogy a váltók segítségére legyen, és hogy növelhesse az eddig megszerzett hat olimpiai érmének számát. Peaty a döntő után arról beszélt, hogy 1-2% hiányzott a teljesítményéből, de nem akart kifogásokat keresni, elismerte, hogy Martinenghi megérdemelten nyert.

Az előző, a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re tolt tokiói olimpiával ellentétben Párizsban nincsenek szigorú szabályok és előírások, így ha Peaty állapota engedi, folytathatja a versenyzést covidosan is. A brit csapaton belül kézmosási és távolságtartási előírások vannak érvényben, Peatynek csak ezekre kell figyelnie.