Ukrajna ritka páncélosát videózták és Pokrovszk városa veszélyben

Ukrajna a háború előtt jelentős erőfeszítéseket tett haditechnikájának modernizálására, aminek eredményeként létrejött a BMP-1TSZ lövészpáncélos, melyet nemrégiben gyakorlat közben videóztak. Eközben Pokrovszk stratégiai fontosságú városa az orosz hadsereg intenzív támadásai alatt áll, ami komoly veszélyt jelent az ukrán erők számára.

Kijev a szovjet korszakból megmaradt haditechnika modernizálásába fektetett energiát, aminek egyik gyümölcse a ritkán látható BMP-1TSZ lövészpáncélos. A TikTokon közzétett videóban a járművet gyakorlat közben láthatjuk, ahogy egy RK-2 Barrier ATGM páncéltörő rakétát lő ki.

A BMP-1TSZ a régi BMP-1-es alapjaira épül, de jelentős fegyverzeti módosításokon esett át. Az eredeti 73 mm-es ágyú helyett egy 30 mm-es gépágyú került beépítésre, a páncéltörő rakéták száma megduplázódott, egy 30 mm-es automata gránátvetőt is kapott, de a 7,62x54 mm-es géppuskát megtartották.

A BMP-1TSZ modern tűzvezető és irányzórendszert, lézeres távolságmérőt és egy modernebb rádiót is kapott, valamint lövegstabilizátorral is ellátták. Azonban a páncélzat nem erősödött, és a megnövekedett össztömeg miatt a motor teljesítménye valószínűleg csökkent.

Ebből a gyalogsági harcjárműből nagyon kevés készült, a 2021-es bemutatás óta körülbelül egy tucat példány került átadásra, és ebből hármat már elveszített Kijev.

Más fronton, az orosz hadsereg újabb intenzív támadásokat indított Pokrovszk városa közelében, ami jelentős veszélyt jelent az ukrán csapatokra. A város egy fontos közlekedési csomópont, és létfontosságú ellátási útvonalként szolgál más körülzárt ukrán előőrsök számára. Az ukrán vezérkar szerint a pokrovszki fronton zajló harcok jelenleg a legintenzívebbek Kelet-Ukrajnában, ahol az elmúlt 24 órában az ukrán erők 52 orosz támadást vertek vissza. A város és környéke akkor került nagy veszélybe, amikor az orosz csapatok idén februárban elfoglalták Avgyijivkát.

A helyzet tovább bonyolódik, hiszen jelentősen nőtt a Zaporizzsja megyébe irányított orosz hadianyag mennyisége, és számos katonai szállítmány áthaladt Mariupolon. Az ukrán haderő szóvivője megerősítette a csapatmozgásokról szóló híreket, hírszerzési becslések szerint Oroszország nagyjából 90 ezer katonát gyűjtött össze a térségben. Egy új jelzés is megjelent az orosz járműveken: egy háromszög egy másik háromszögben, ami arra utalhat, hogy az oroszok civil járművekkel is szállítanak katonákat. Ezen információk alapján úgy tűnik, hogy az oroszok nem újabb frontot nyitnak, hanem Mariupol védelmét erősítik meg és egy újabb katonai-logisztikai központot hoznak létre a térségben.

Egy friss fejleményként, az ukrán 80-as számú deszantos dandár parancsnoka, Emil Iskulov ezredes megtagadott egy parancsot, mivel szerinte az nem volt megfelelő az alakulat képességeinek. Az ukrán vezérkar erre leváltását helyezte kilátásba, ami nyilvános botrányhoz vezetett. A dandár katonái nyilvános videóüzenetben védték meg parancsnokukat, és arra kérték a kijevi parancsnokokat, hogy ne menesszék Iskulovot. A katonák szerint Iskulov eddigi harctéri teljesítménye megkérdőjelezhetetlen, és csak azért akarják leváltani, mert nemtetszését merte kifejezni egy értelmetlenül kockázatos parancs miatt. Az ukrán haderőben az elmúlt hónapokban számos vezércsere történt, de a 80-as dandár katonái szerint Iskulov vezetői képességei és tapasztalatai miatt meg kellene őrizni pozícióját.