Robbanás a világ legnagyobb vegyipari üzemében és öröklési per Németországban

Hétfőn két jelentős esemény is történt Németországban: robbanás a BASF vegyipari vállalat ludwigshafeni üzemében, valamint Erwin Müller drogérialánc tulajdonosának öröklési perében első fokon a bíróság az üzletember javára döntött.

Ludwigshafenben, a BASF vegyipari vállalat legnagyobb üzemében robbanás történt, amelyet követően tűz ütött ki. A balesetben 14 ember megsérült. A helyszínen fekete, sűrű füst terjedt, ami miatt veszélyjelzést adtak ki a településen. A lakosságot arra kérték, hogy zárják be az ablakokat és ajtókat, kapcsolják ki a légkondicionálókat és levegőcserélő berendezéseket. A tűzesetet a rendőrség is jelentette, és jelenleg is vizsgálják a robbanás okát. A tüzet órákon belül sikerült megfékezni, és most megfigyelők ellenőrzik a levegő szennyezettségét.

A BASF vállalat, amely 1865-ben alakult Mannheimben, Németország egyik legrégebbi vegyipari vállalkozása. A ludwigshafeni központú cég a világ legnagyobb vegyipari komplexuma, ahol 39 ezer embert foglalkoztatnak. A vállalat nevéhez fűződik a Haber-Bosch szintézis első ipari alkalmazása ammónia előállítására.

Másik fontos eseményként Erwin Müller, a Müller drogérialánc 91 éves tulajdonosa első fokon megnyerte az ellene indított örökösödési pert. Három örökbe fogadott gyermeke vagyonának egyhatodát, körülbelül 500 millió eurót követelt tőle. Az ulmi bíróság azonban a keresetet megalapozatlannak találta.

Müllernek egy vér szerinti gyermeke van, Reinhard, akivel a kapcsolata megromlott, és aki a cégből való távozása után 35 százalékos részesedést tartott meg. A milliárdos három felnőtt barátját fogadta örökbe, akiket egy vadászaton ismert meg, és akik 2015-ben váltak hivatalosan is a családjának részévé. Egy szerződés keretében az örökbe fogadott gyermekek lemondanak a kötelesrészükről, cserébe Müller anyagi kártérítést, mallorcai nyaralót és egyéb ajándékokat ígért nekik.

A fogadott gyermekek később beperelték Müllert, mivel úgy érezték, hogy az örökbefogadás csak egy tárgyalási pozíció erősítése volt Reinharddal szemben. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a szerződés nem volt erkölcstelen, és a felpereseknek nem volt joga arra hivatkozni, hogy nem értették, amit aláírtak. Az ítélet szerint a perköltségeket a három örökbe fogadott gyermeknek kell állnia, de lehetőségük van fellebbezni.