Anarchisták állhatnak a francia vasúti szabotázs mögött

A francia hatóságok szerint szélsőbaloldali, esetleg anarchisták okozhatták a TGV gyorsvasút-hálózat pénteki leállását, amely az olimpia nyitónapján történt. A vasárnap Rouen közelében, Oissel városában letartóztatott ultrabaloldali aktivistától vágószerszámot, a vasúttársaság technikai helyiségeit nyitó kulcsokat és egyéb eszközöket foglaltak le, valamint a francia baloldal körében népszerű Romain Huët szociológus egy könyvét is megtalálták nála.

Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a letartóztatott férfi szélsőbaloldali aktivista, és az esetet tipikus szélsőbaloldali akciónak nevezte. A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy a közlekedési káoszt okozó gyújtogatást megrendelésre hajtották-e végre. Darmanin egy másik interjúban az Extinction Rebellion nevű mozgalom 45 tagjának letartóztatásáról is beszélt, akik szintén szabotázsakciókra készültek az olimpiával kapcsolatban.

Az akció következtében mintegy 800 ezer ember vonata késett, további százezernek pedig törölték a járatát. A szolgáltatást vasárnapra sikerült teljesen helyreállítani. A France24 szerint a szabotázs a párizsi olimpia megnyitója és a franciák nyári vakációjának kezdete előtti órákban történt, távol Párizstól, ahol rendőrök és katonák biztosították a rendet. A támadások szándékosak és rendkívül jól célzottak voltak, ami a szélsőbaloldal, illetve az anarchisták hagyományos akciótípusa.

A hatóságok egy olyan nyilatkozatot is elemeznek, amelyet ismeretlenek juttattak el több francia médiumhoz, és amelyben vállalják a felelősséget a bűncselekményért, miközben kritizálják az olimpiai játékokat, mint a nacionalizmus és a népek nemzetállamok általi elnyomásának ünneplését. A nyilatkozat készítőinek kapcsolatát a gyújtogatás elkövetőivel még vizsgálják.

A francia titkosszolgálatok több lehetséges elkövetőt is azonosítottak a pénteki, Párizs környéki gyorsvasutak elleni szabotázzsal kapcsolatban. Darmanin óvatosságra intett az elkövetők politikai hovatartozásának megállapításakor, és felvetette a kérdést, hogy vajon manipulálták-e őket, vagy saját érdekükben cselekedtek-e. A belügyminiszter szerint az elkövetők közel állhatnak az ultrabaloldali mozgalomhoz.

A párizsi ügyészség is vizsgálatot indított a támadás ügyében: négy külön vádpontot részleteztek, amelyek állami tulajdon megrongálásával és szervezett bűnözésben való részvétellel kapcsolatosak. A felsorolt bűncselekmények némelyike akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel és 300 ezer eurós (325 ezer dollár) pénzbírsággal is büntethető. Darmanin hozzátette: a rongálás nyomán a javítás költségei több millió euróra rúghatnak.

A rendőrség továbbá arról számolt be, hogy több francia internetszolgáltató, például a Free és az SFR optikai hálózatait érintő "éjszakai szabotázs" történt hétfőre virradóra éjjel hat megyében, de Párizs, az olimpiai játékok helyszíne nem volt érintett. Az érintett megyék Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse és Drôme voltak.