Lakásárak és az új fizetési megoldás, a qvik

A KSH frissítette a lakásárindexét, mely szerint 2023 első és 2024 első negyedéve között országosan 9,1 százalékos, míg 2023 utolsó és 2024 első negyedéve között 5,2 százalékos áremelkedés következett be. Ezzel párhuzamosan az OTP Mobil bejelentette, hogy szeptembertől elérhetővé válik a qvik fizetési megoldás, amely ingyenes lesz a felhasználók számára és az azonnali utaláson alapuló rendszerrel a kártyás vásárláskor fizetendő jutalékot is kikerülhetik a kereskedők.

A KSH adatai szerint a lakásárak emelkedése 2024 első negyedévében gyorsult, a használt lakások 5,3, az új lakások pedig 4,6 százalékkal kerültek többe, mint az előző negyedévben. Az összevont lakásárindex elérte a 2015. évi bázis 271%-át, a használt lakások 165, az újak pedig 213%-kal voltak drágábbak, mint 2015-ben.

A lakáspiaci forgalom 2022. évi 14%-os csökkenése után 2023-ban további 23%-kal esett vissza, de 2023 IV. negyedévében már 16%-kal több lakást adtak el, mint egy évvel korábban. 2024 I. negyedévében a forgalom tovább emelkedett, 36%-kal nőtt az eladott lakások száma.

A 2023. évi nominális lakásár-emelkedés elmaradt a fogyasztói árak emelkedésétől, így a teljes lakáspiac reálárszintje 9,4%-kal csökkent az előző évihez képest. 2024 I. negyedévében azonban a használt lakások reálára 4,0, az újaké 3,4%-kal lett magasabb.

A kistelepüléseken is növekedett a lakáseladások száma. A 2023. évi forgalom országosan 23, a fővárosban 27%-kal maradt el az előző évitől, de 2024 I. negyedévében Budapesten 57, a községekben 10%-kal több eladás történt, mint egy évvel korábban.

Az OTP Mobil bejelentése szerint hamarosan elindul Magyarországon a qvik, amely azonnali fizetési megoldásokat kínál majd. A szeptemberben startoló szolgáltatás célja, hogy a kártyás fizetéshez képest kedvezőbb árazású és gyorsabb tranzakciókkal könnyítse meg a fizetési folyamatokat. A qvik rendszer a bankkártya-használathoz hasonlóan egyszerű lesz, és a kereskedők kikerülhetik vele a kártyás vásárláskor fizetendő jutalékot.

A qvik jó alternatíva lehet a vállalkozóknak, akik a kártyaelfogadást túl költségesnek találják, és a vásárlóknak is, mivel kényelmes és biztonságos használatot biztosít. A kereskedők és szolgáltatók számára nem igényel extra fejlesztést, a SimplePay megoldásain keresztül tudják azt alkalmazni.

A SimplePay fizetési megoldásokat használó vállalkozások első körben qvik QR-kódos és qvik deeplinkes fizetési lehetőséget kínálhatnak vásárlóiknak. A Telefonos-POS szolgáltatással pedig akár NFC alapú átutalásos fizetést is indíthatnak a felhasználók, amelynek köszönhetően már nem csak érintéses bankkártyás, hanem érintéses átutalásos fizetés is biztosítható lesz.

Az OTP Mobil ügyvezető-helyettese, dr. Al-Absi Gáber Seif szerint a qvik elterjedésével szinte minden kereskedőnek érdekében áll majd, hogy ezt a fizetési megoldást lehetővé tegye a vásárlóinak. A Bank360.hu és az OTP közleménye szerint a qvik hamar lendületet kaphat a gyors és zökkenőmentes fizetésnek köszönhetően, éppen ezért kiemelt fontosságú, melyik pénzügyi szolgáltatók állnak be korán a sorba, hiszen ők nagyobb részesedést hasíthatnak ki ebből az új piacból.