Kirúgták a veterán sportkommentátort szexista megjegyzése miatt

Bob Ballard veterán sportkommentátort azonnali hatállyal menesztették, miután szexista megjegyzést tett az ausztrál női úszókra, akik éppen megnyerték a 4x100 méteres gyorsváltót. Ballard a női úszókat azzal illette, hogy "Tudod, milyenek a nők... Együtt lógnak, sminkelgetnek, pedikűröznek, manikűröznek", amikor az úszók a tömegnek integetve ünnepeltek.

A kommentátortársa, a brit úszóbajnok Lizzie Simmonds azonnal felháborítónak nevezte a megjegyzést, mire Ballard csak nevetett. Az Eurosport, ahol Ballard dolgozott, közleményében jelezte, hogy a kommentátor "nem megfelelő megjegyzést tett", ezért azonnali hatállyal eltávolították a kommentátorok sorából. Bob Ballard, aki korábban a BBC riportere és műsorvezetője is volt, hosszú ideig volt ismert sportkommentátor, és számos olimpiáról és világbajnokságról tudósított. Ballard még nem kommentálta nyilvánosan a megjegyzését.

Ausztrália egyébként 3:28.92 másodperces idővel zsinórban a negyedik aranyérmét nyerte ebben a számban, és Emma McKeon pedig a hatodik aranyérmét szerezve az ország legtöbb éremmel rendelkező olimpikonja lett.

Először ítéltek börtönbüntetésre anyát kényszerházasság miatt Ausztráliában

Sakina Muhammad Jan-t, aki arra kényszerítette 21 éves lányát, hogy menjen hozzá egy férfihoz, aki később megölte őt, három év börtönbüntetésre ítélték. Ez az első eset, hogy az ausztrál kényszerházassági törvények alapján börtönbüntetést szabnak ki.

Jan 2019-ben egy kisebb összegért cserébe kényszerítette lányát, Ruqia Haidarit, hogy házasságot kössön a 26 éves Mohammad Ali Halimivel. Hat héttel az esküvő után Halimi megölte Haidarit, és jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Jan hétfőn ártatlannak vallotta magát, de a bíró szerint elviselhetetlen nyomást gyakorolt a lányára, ezért ítélték el. Ausztráliában 2013 óta vannak érvényben a kényszerházasságra vonatkozó törvények, amelyek alapján maximum hét év börtönbüntetés szabható ki.