A magyar kardvívók remek kezdése Párizsban

A magyar kardvívó női aranygeneráció tagjai, Pusztai Liza és Szűcs Luca, valamint Márton Anna is pástra léptek a párizsi olimpián. Pusztai és Szűcs a csapatban szerzett világbajnoki címek után egyéniben is bizonyíthatnak, míg Márton Anna magabiztos győzelemmel kezdte meg az olimpiai küzdelmeket.

Pusztai Liza, aki a BVSC-Zugló vívója, már fiatalon, 20 éves kora előtt is számos érmet szerzett, többek között ifjúsági olimpiát, kadett és ifjúsági világbajnokságot, valamint kadett Európa-bajnokságot is nyert. A 2017-es felnőtt Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szerzett, ezzel megszakítva a magyar kardvívóknál húzódó több mint 20 éves érem nélküli Eb-sorozatot. Pusztai a 2022-es és 2023-as világbajnok női kardcsapat kulcsembere is, ahol többek között a 2019-es budapesti világbajnokságon fordította meg a Lengyelország elleni nyolcaddöntőt, ami később olimpiai kvalifikációt ért.

A 2024-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett Pusztai Liza, aki az olimpiai felkészülés árnyékában nem is igazán koncentrált az Eb-re. A döntőben Pérez Cuenca elleni vereségét követően úgy nyilatkozott, hogy a befejezés nem sikerült, de az olimpián majd javítani fog.

Szűcs Luca, aki szintén a BVSC-Zugló vívója és Pusztai Lizával együtt lett világbajnok 2022-ben és 2023-ban csapatban, egyéniben is előrébb tudott jutni. A selejtezőben kezdi szereplését Márton Anna, aki a 2021-es olimpián térdsérüléssel bajlódva lett negyedik, és a 2022-es vb-címnél nem tudott ott lenni a térde miatt.

Márton Anna magabiztos győzelemmel kezdte az olimpiát, a venezuelai Paredes Torres elleni asszóban 15:10-es győzelmet aratott, majd a 32 között a spanyol Lucia Martin Portugues ellen is diadalmaskodott 15-8-ra, ezzel biztosítva helyét a legjobb 16 között. A napot Pusztai Liza és Szűcs Luca folytatja, mindketten 11:15-től lépnek pástra, előbbi Michela Battiston ellen 15-12-re, utóbbi pedig a világ- és Európa-bajnok olasz Martina Criscióval szemben 15-10-re nyert.

Márton győzelmével az is eldőlt, hogy egészen biztosan lesz magyar kardozó a legjobb nyolc között, hiszen Márton és Pusztai egy ágra került a sorsoláskor, és 14:30-tól egymás ellen vívhatnak majd a negyeddöntőbe jutásért. A legjobb 16 között Márton Anna 15-7-re legyőzte Pusztai Lizát, aki eleinte szépen állta a sarat, de később már nem tudta tartani a lépést a sokkal rutinosabb ellenfelével szemben.

Márton Anna a győzelem után az M4 Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nagyon jól tudott koncentrálni, fizikailag robbanékony állapotban van, és minden megmozdulást meg tud csinálni, amit szeretne. Háláját fejezte ki kondiedzőjének, Ajkler Zitának, aki kiváló atléta és korábbi válogatott távolugró. Márton Anna örömét fejezte ki, hogy egyben van, és a nap elején érzett jó állapotát sikerült fenntartania. A következő asszóra is megmarad ez az állapot, ami nagyon fontos pillanat lesz számára.

A másik ágon Szűcs Luca 15-10-re verte bolgár ellenfelét és szintén negyeddöntős lett.