Orbán Viktor Várhelyi Olivért jelöli az Európai Bizottság magyar biztosának

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ismét Várhelyi Olivért jelöli Magyarország uniós biztosának. A döntést követően Várhelyi Olivér kifejezte megtiszteltetését és várakozását a közös munka folytatására az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

Orbán Viktor a jelölés bejelentésekor kiemelte, hogy Várhelyi Olivér az elmúlt öt év során bizonyította, hogy az Európai Unió pozitív erőként képes változásokat elérni a szomszédságában és azon túl. A miniszterelnök szerint a biztos remek munkát fog végezni a következő bizottságban is.

Várhelyi Olivér jelölése azonban nem mentes a vitáktól. Korábban több botrány is érintette, többek között azzal vádolták, hogy durván bánt beosztottjaival, és hogy a magyar kormány érdekeit próbálta előtérbe helyezni az uniós alapszerződésekkel ellentétesen. Az Európai Parlament is vizsgálatot kért, mivel úgy vélték, Várhelyi szándékosan próbálja csorbítani az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak jelentőségét. Továbbá, Várhelyit azzal is vádolták, hogy aláássa az EU-tagjelölt országokkal kapcsolatos uniós politikát.

A jelöltnek az Európai Bizottság elnöke jelöl ki feladatot, és bár az Európai Parlament hivatalosan nem utasíthatja el a jelölteket, a teljes testület megválasztásánál jelezheti, ha valakiben akadályt lát. Ez esetben az Európai Bizottság elnöke változtathat a jelölt portfólióján vagy akár cserét is kérhet az adott kormánytól. Orbán Viktor a jelölésről az X-en (a volt Twitteren) is beszámolt, ahol megerősítette, hogy konzultált az ismét megválasztott Európai Bizottsági elnökkel, Ursula von der Leyennel a témában.

Egyes sajtóinformációk szerint az uniós vezetőknek elegük lett Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukciójából, ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban. A Politico külön kiemelte, hogy Magyarország a következő ciklusban is szeretné megtartani a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót, ami Ukrajna csatlakozásának előkészítésére is jelentős befolyással bírna, ám a többieknek nincs kedvük ahhoz, hogy Várhelyi Olivér jelenlegi biztos ugyanebben a pozícióban folytassa a munkát.

A procedúra alapján ez azonban még nem lejátszott meccs. Von der Leyen korábban azt kérte, hogy a tagállamok augusztus végéig küldjék el egy nő és egy férfi jelölt nevét, már amennyiben nem a korábbi biztosukat küldenék. A jelöltekkel a bizottsági elnök beszélget el, ez alapján dől el, ki melyik területet kapja meg. Ezután az Európai Parlament szakbizottságai is meghallgatják a jelölteket, az alapján, hogy melyik témával foglalkoznának a következő öt évben. A folyamat végén az Európai Parlament szavazza meg a testület végső névsorát, egyénileg senkit nem golyózhatnak ki, de azt jelezhetik, ha egy-egy jelöltet egy-egy poszton aggályosnak tartanak. Ilyenkor a bizottsági elnök még változtathat a testület összetételén, vagy akár azt is kérheti egy adott kormánytól, hogy küldjön mást az eredeti jelölt helyett.

Azonban információk szerint Várhelyi Olivér jelölése csupán egy stratégiai lépés lehet Orbán Viktor részéről, mivel a jelenlegi uniós biztos valószínűleg nem fog átmenni a parlamenten. A valódi biztosjelölt inkább egy nő lehet, igaz, a parlamentnek előbb nemet kell mondania Várhelyire. Információink szerint erre a posztra Győri Enikő, a Fidesz jelenlegi EP-képviselője a legesélyesebb. Az is valószínűnek tűnik, hogy bárki lesz is a magyar jelölt, komoly portfóliót nem kaphat.