A Gattyán-ügy vizsgálati elutasításának háttere

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította azokat a panaszokat, amelyek egy volt adóőr, Tiszolczi Lajos állításaira épültek a Gattyán-ügy kapcsán.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség visszautasította a volt adóőr, Tiszolczi Lajos által felhozott vádakat, miszerint a Gattyán György cégével, a Doclerrel kapcsolatos nyomozást politikai befolyásoltság érte. A nyomozást nem politikai utasítások alapján, hanem a portugál hatóságoktól kapott jogi segítség által megszerzett bizonyítékok alapján zárták le, amit az Európai Unió Bíróságának döntése is alátámasztott. A cég valós üzleti tevékenységet folytatott Portugáliában, és ott adózott, így nem volt áfaköteles Magyarországon. Tiszolczi Lajos nem volt a Gattyán-ügy nyomozója, és nem volt jogosultsága büntetőeljárás kezdeményezésére. Hivatali kötelességei során nem jelentett be bűncselekményeket, és nem ő volt a jelentő ebben az esetben. A nyomozás lezárása nem kapcsolódott a munkaviszonyának megszüntetéséhez. A döntés olyan érzékeny információkat tartalmaz, amelyeket más hatóságok bizalmasnak minősítettek, de ezek nem befolyásolják a panaszok elutasításának alapját.

Tiszolczi Lajos, aki korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál dolgozott nyomozóként, egy interjúban a Partizánnal említette, hogy jelentést nyújtott be három névvel, amelyek potenciálisan kapcsolódnak a Gattyán-ügyhöz. Ezek az egyének nem a költségvetési csalás ügyében, hanem a későbbi büntetőeljárásokban játszottak szerepet.

A Központi Nyomozó Főügyészség kijelentette, hogy a Tiszolczi által tett állításokat vizsgálva elutasították a kapcsolódó jelentéseket. Tiszolczi kapcsolatot tartott egy együttműködő személlyel a büntetőeljárás szabályain kívül, és feljegyzéseket készített annak kijelentéseiről anélkül, hogy ellenőrizte volna azok pontosságát. Az együttműködő személy célja az volt, hogy nagyobb összegeket szerezzen meg Gattyán Györgytől. Ha Tiszolczi bármilyen bűncselekményt észlelt volna hivatali kötelességei során, köteles lett volna azt bejelenteni a nyomozó ügyészségnek, amit nem tett meg.

Gattyán György pártja, a Megoldás Mozgalom, három polgármesteri pozíciót nyert a közelmúltbeli választásokon, és terveik szerint egy milliárd forintot osztanak szét ezekben az önkormányzatokban.