Magyar munkavállalók Ausztriában

Az idén áprilisban 118 000 magyar munkavállaló dolgozott Ausztriában, ami 4,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok jelentős része, körülbelül 47%-uk ingázik, és nem rendelkezik ausztriai lakcímmel. A magyar munkavállalók átlagos bruttó havi fizetése körülbelül 761 000 HUF, ami majdnem kétszerese a Magyarországon mért 389 000 HUF-os medián bérnek. Éves szinten a magyarok Ausztriában keresett bruttó fizetése 1 142 000 HUF, ami alacsonyabb az ausztriai átlagos 1 561 000 HUF-nál.

A magyar munkavállalók Ausztriában legalább negyedével kevesebbet keresnek, mint az országban dolgozók medián bére. Ennek ellenére, a jelentős bérszakadék miatt, még mindig többszörösét vihetik haza annak, amit Magyarországon kereshetnének. Az ausztriai kollektív szerződések magukban foglalják a 13. és 14. havi fizetéseket is, amelyek kedvezőbb adózás alá esnek, mint Magyarországon.

Az Eurostat 2022-es adatai szerint Ausztriában az élet költsége 1,6-szer magasabb, mint Magyarországon. A legtöbb magyar ingázik és kétkezi munkát végez. Az osztrák munkavállalók között a magyarok alkotják a második legnagyobb külföldi csoportot a németek után, és a tendenciák alapján néhány év múlva akár a legnagyobb külföldi közösség is lehetnek Ausztriában.

A magyar állampolgárok az osztrák országos átlagtól 29 százalékkal maradnak el a fizetésekben, az egész évben kint dolgozók pedig 27 százalékkal keresnek kevesebbet, mint azok összesített átlaga, akik szintén egész évben dolgoznak. A magyar kormány a régióban egyedülálló módon megnehezíti az átjárók életét, mert nem írja alá azt a keretmegállapodást, ami a rendszeres otthoni munkavégzést lehetővé tenné.