Tárgyalások a tűzszünetről és túszcseréről, valamint a gázai konfliktus áldozatairól

Rómában magas rangú amerikai, izraeli, katari és egyiptomi tisztségviselők tárgyaltak a Gázai övezetben dúló háború lehetséges tűzszünetéről és túszcseréről. A megbeszéléseken részt vett William Burns, a CIA igazgatója, David Barnea, a Moszad vezetője, Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnök és Abbász Kamel, az egyiptomi hírszerzés vezetője.

A tárgyalások során Joe Biden amerikai elnök több fázisból álló békejavaslatát vitatták meg, amely tartós tűzszünetet és túszcserét irányoz elő. Az első lépésben egy hathetes fegyvernyugvást terveznek, amelynek keretében a Gázai övezetben fogva tartott túszok egy csoportját szabadon bocsátanák. Izraeli hatóságok szerint a Hamász kezén 115 túsz lehet, de közülük többen már életüket veszíthették. A túszokért cserébe Izraelben fogva tartott palesztinok szabadulhatnának. A békejavaslat második lépésében a harcokat tartósan beszüntetnék, és a maradék foglyokat is elengednék, majd a harmadik lépésben megkezdődne a háborús pusztítást szenvedett Gázai övezet újjáépítése. A tárgyalások a következő napokban folytatódnak, de hónapok óta lassan haladnak előre.

A konfliktus súlyosságát jelzi, hogy a háború első 17 napjában közel 3 ezer palesztint öltek meg a Gázai övezetben. Az Airwars nevű nonprofit megfigyelőszerv adatai alapján a Guardian beszámolója szerint ezek az események közel 350 különböző incidensben történtek. Az Airwars célja, hogy az izraeli támadások során megölt összes civil személyt azonosítsa. Emily Tripp, az Airwars igazgatója szerint bár nehéz pontosan meghatározni az áldozatokat, az ő feladatuk, hogy hidat képezzenek a káosz és az igazságszolgáltatás között. Az Airwars által azonosított áldozatok között sok gyermek van, összesen 1129, ami a halottak 37,7 százalékát teszi ki. A férfiak 28,4 százalékot, a nők pedig 23,5 százalékot képviselnek az áldozatok között. A halottak egy kis része ismert Hamász-parancsnokok, de nem világos, hogy a csoport hány harcosa szerepel az Airwars listáján. Izrael azt állítja, hogy nem céloz civileket, és azzal vádolja a Hamászt, hogy kórházakat és más polgári épületeket használ katonai műveletekhez.

Az Airwars konfliktusfigyelő szerint a háború első 17 napjában közel 3000 palesztint öltek meg, amely az első lépése annak a gyakorlatnak, amelynek célja az izraeli katonai hadjárat során megölt összes civil személy azonosítása. A megnevezett 2993 áldozat csak töredéke a Gázai övezetben a palesztin egészségügyi minisztérium által említett 39 000 halálos áldozatnak, de az Airwars szerint az erőfeszítés azt mutatja, hogy lehetséges megnevezni a háború halálos áldozatait. Az Airwars 65 embert tudott megnevezni, akiket feltételezések szerint egy izraeli légicsapás során öltek meg október 9-én a dzsabaliai menekülttábor egyik piacán. Az áldozatok közel 75 százalékának – 2236 férfinak, nőnek és gyermeknek – a neveit hitelesítették, összevetve őket egy 7000 nevet tartalmazó listával, amelyet a gázai palesztin egészségügyi minisztérium adott ki. Az Airwars a háború kezdete óta eddig több mint 4450 polgári károkat okozó epizódot jegyzett fel, és ezek közül 550-et elemzett, köztük 346-ot az első 17 napból. További 200 esetet vizsgál át egy 10-15 fős nyomozócsoport, amely többnyire arab nyelven dolgozik, és a média és a közösségi média jelentéseit követi nyomon.