Nicolás Maduro győzelmet aratott a venezuelai elnökválasztáson

Nicolás Maduro marad Venezuela elnöke, miután az ország Nemzeti Választási Tanácsa szerint a szavazatok 51,20%-át megszerezve nyerte meg a választást, míg fő ellenfele 44,02%-ot kapott.

Maduro, aki ezzel harmadik ciklusát kezdi meg, összesen 5,15 millió szavazatot kapott, szemben Edmundo Gonzalez Urrutia ellenzéki jelölt 4,5 millió szavazatával (44,2%). A választási részvétel 59% volt. Az ellenzék, amely támogatta Gonzalez Urrutiát, tervei szerint eltávolította volna Madurót a hatalomból, aki már 11 éve áll az ország élén.

A választás előtti időszakban az exit pollok ellenzéki győzelmet jósoltak, azonban a Nemzeti Választási Tanács megerősítette Maduro győzelmét. Az ellenzék azonban visszaélések miatt fellebbezett az eredmények ellen, és bár aggályok merültek fel a választás tisztaságát illetően, arra buzdították támogatóikat, hogy minél többen szavazzanak, mivel úgy vélték, hogy a magas részvétel nehezítené a kormány számára a választás manipulálását.

Az Egyesült Államok "tisztességes és átlátható" szavazatszámlálást sürgetett a választás után. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kiemelte a szavazatok számlálásának átláthatóságának fontosságát, és felszólította a venezuelai választási bizottságot, hogy az átláthatóság és az elszámoltathatóság érdekében tegye közzé az elnökválasztáson leadott szavazatok részletes számlálási adatait. Az ellenzék delegáltakat küldött a szavazóhelyiségekbe, de jelentések szerint sok helyen távozásra kényszerítették őket, és azt állították, hogy nem volt teljes hozzáférésük a szavazatok megszámlálásához.

Az ellenzéki jelölt, Gonzalez Urrutia az X közösségi portálon, helyi idő szerint 23 óra körül, az eredmények kihirdetése előtt közzétett bejegyzésében azt írta: „Az eredményeket nem lehet eltitkolni. Az ország békésen a változást választotta”. Az ellenzék úgy fogalmazott, van ok az ünneplésre, és arra kérte támogatóit, hogy továbbra is kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást.