A magyar gazdaság és tőzsde aktuális helyzete

A magyar gazdaságban jelentős változások zajlanak, a tőzsdei cégek profitjának nagy részét elviszik a különadók, miközben a részvények szárnyalnak, az állampapírok kamatai viszont csökkennek. A kormányzati intézkedések és a nemzetközi helyzet egyaránt befolyásolják a gazdasági folyamatokat.

Az elmúlt időszakban a magyar tőzsdei cégek jövedelmezőségét jelentősen befolyásolta a kormány által bevezetett "háborúellenes akcióterv" keretében kivetett különadók. A Mol például többet fizet adóként, mint amennyi a magyarországi eredménye, míg a 4iG-csoport veszteséges működése ellenére szintén jelentős extraadó terheli. A Magyar Telekom régóta sok különadót fizet, és ezek a profit jelentős részét emésztik fel. A Richter Gedeon 28,5 milliárdnyi extraprofitadót fizetett be tavaly, amivel egész jól megúszta, az OTP-nek nagyjából a hazai eredményének a felét kell befizetnie, és ők a második legtöbb különadót befizető cég, míg az MBH a 142 milliárd forintnyi adózás előtti eredményének kétharmadát fizette be.

A részvények piacán azonban kedvező a helyzet, hiszen az ANY Biztonsági Nyomda papírja 71 százalékkal ér többet, mint január elején, az Alteo befektetői 65 százalékos hozamot érhettek el, és a Magyar Telekom részvényesei is 60 százalékkal többet érő befektetésnek örülhetnek. Az OTP részvények árfolyama az év elejéhez képest már 19 százalékkal nőtt, az elmúlt egy évben pedig 47 százalékkal.

Az állampapírok piacán viszont már nem olyan könnyű magas kamatot találni, a Bónusz Magyar Állampapír új éves kamata július 26-tól három hónapon át évi 7,89 százalékra változott, míg a Prémium Magyar Állampapír jövő április közepéig évi 7,9 százalékkal kamatozik.

A magyar gazdaság második negyedéves növekedése elmarad a január-márciusi időszaktól, amit a magyar iparvállalatok exportteljesítményének visszafogása és a német kereslet alakulása okoz. A kormánynak azonban nincs ráhatása ezekre a folyamatokra.

A politikai fronton Gulyás Gergely miniszter szerint Ukrajna a kőolajszállítás blokkolásával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, ami üzemanyaghiányhoz vezethet, ha a helyzet nem változik szeptemberig. Az Erste elemzője szerint az ukrán döntés figyelmeztetés a magyar politika számára, hogy készek leállítani az orosz olaj vezetékes szállítását, ha a magyar és a szlovák politika nem változik az orosz-ukrán háború vonatkozásában.

A családi adókedvezmény megduplázását Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, ami 2025-től lép életbe, és éves szinten jelentős összeggel járulhat hozzá a háztartások jövedelméhez.

A magyar tőzsdei cégek helyzete és a kormányzati intézkedések összességében jelentős hatással vannak a gazdasági folyamatokra, és a jövőben is várhatóan befolyásolni fogják a gazdaság alakulását. A különadók hatása megjelenik a tőzsdei cégek értékeltségében is, ahol a P/E értékek jelentősen alacsonyabbak az európai és amerikai átlaghoz képest. A Mol P/E-je 4, az OTP-é 5, a Richteré 11, a Magyar Telekomé 12, az MBH-nál 20, a 4iG-nél viszont veszteséges volta miatt nem értelmezhető. A különadók a lakossági terhekkel együtt lenullázzák a gazdaság élénkítését célzó kormányzati szándékot.