A MÁV fizikai munkát végző dolgozói egyszeri jutalomban részesülnek

A MÁV és a Volánbusz fizikai munkát végző alkalmazottai egyszeri, nettó 200 ezer forintos jutalmat kapnak a SZÉP-kártyájukra augusztus 15-ig, mint köszönet a kánikulában végzett kemény munkájukért.

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János Facebook-bejegyzésében is elismerést fejezett ki a MÁV-os kollégák iránt, akik a nagy hőségben is kitartottak. A miniszter szerint ez egy rendkívüli intézkedés, és hangsúlyozta, hogy a hosszú távú megoldások a 10 éves vasút- és buszfejlesztési stratégia megvalósításában rejlenek, melyekről további bejelentésekre számíthatunk augusztusban.

A jutalom összesen több mint 33 000 alkalmazottat érint, akik a hőségben is kitartóan dolgoztak, hogy az ország közlekedése zavartalanul működjön. A MÁV-csoport munkatársai – mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők – a forróság és a „lepusztult géppark” ellenére mégis mozgásban tartják az országot.

Ezenkívül bejelentették, hogy a MÁV bekebelezi a Volánbusz vállalatot, ami az ikonikus csigalogo és a név 55 év utáni nyugdíjazását is jelenti. A MÁV Személyszállítási Zrt. néven folytatja tovább tevékenységét a Volánbusz Zrt. és a MÁV-Start Zrt., mivel hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat egyesülését. Az integrációnak elsősorban cégjogi jelentősége van, és a dolgozók napi munkavégzését alig észrevehetően érinti.

Lázár János a MÁV-csoporttal való viszonyát illetően nem mindig tapasztalt zökkenőmentes együttműködést, hiszen július 1-jei hatállyal egy friss határozatban megszüntette a home office lehetőségét a MÁV–Volán-csoport dolgozóinál. A Vasutasok Szakszervezetét megdöbbentette a lépés, amely felszólította az építési és közlekedési minisztert, hogy lépjen vissza a döntéstől. Az intézkedés a vezérigazgatóság 2100 fős tagságának egyharmadát érinti. Ezt követően egy hét sem telt el és jött a bejelentés, miszerint nem csak a MÁV–Volán-csoport dolgozóit érinti az otthoni munkavégzés tilalma, hanem a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) valamennyi állami cégénél betiltották a home office-t.