Szúnyogirtás Magyarországon: Folytatódik a küzdelem, de felmerülnek aggodalmak

Budapesten és további 180 településen folytatódik a szúnyogirtás ezen a héten. A magyarországi szúnyogpopuláció csökkentése ellenére a tevékenységek közel 200 helyszínen zajlanak tíz megyében. A legnagyobb szúnyogjelenlétet a Transdanubiai régióban észlelték az árvizek után.

Az irtások összesen 40 000 hektáron zajlanak, többek között a Dráva mentén, Komáromban, Dunaújvárosban, Szekszárdon, a Csepel-szigeten, Budapest Duna-parti kerületeiben, a Velencei-tónál és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több helyszínén. A Nemzeti Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja az irtási munkálatokat. Az ártéri területeken lárvák elleni, míg a lakott területeken kifejlett szúnyogok elleni kémiai kezeléseket alkalmaznak, amelyek alacsony dózisuk miatt nem jelentenek veszélyt az emberekre és háziállatokra. Az elmúlt években Magyarországon megtelepedett invazív szúnyogfajok hangsúlyozzák a szúnyoglárvák fejlődésének megelőzésének fontosságát, például a víztartályok lefedésével, az állatok ivóvizének rendszeres cseréjével, valamint a csatornák és árkok tisztán tartásával.

Pécsi kutatók azonban figyelmeztetnek a magyar szúnyogirtás veszélyeire. A pyrethroid-alapú kémiai kezelések túlzott és egyoldalú alkalmazása genetikai mutációhoz vezethet, amely ellenállóvá teszi a szúnyogokat. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a kezelések nyomon követését javasolja, de Magyarországon ez még nem megoldott. A pécsi kutatók szerint az integrált szúnyoggyérítési stratégia, amely többféle kezelési módszer kombinálását javasolja, lehetne a megoldás a rezisztencia kialakulásának megelőzésére.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium szakértői is hangsúlyozzák a pyrethroid-alapú kémiai kezelések mértékletes használatának szükségességét a szúnyogpopulációk ellenőrzésében. A genetikai mutációk nyomon követése létfontosságú a rezisztencia kialakulásának megelőzésében. Az integrált szúnyogirtási stratégia bevezetése, amely különböző kezelési módszereket kombinál a rendszeres monitorozás alapján, javasolt megoldásként. A megelőzés prioritást élvez, és a vegyszerek célzott használatát korlátozni kell a szükséges esetekre, hogy elkerüljék a rezisztencia kialakulását.