Letartóztatási parancsot adott ki Navalnij özvegye ellen az orosz bíróság

A moszkvai bíróság letartóztatási parancsot adott ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye, Julija Navalnaja ellen szélsőségesség vádjával. Julija Navalnaja jelenleg külföldön tartózkodik, és amennyiben Oroszország területére lépne, azonnali letartóztatásra kerülne.

Navalnaja az elfogatóparancsra reagálva közösségi médián keresztül üzent: hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin gyilkos és háborús bűnös, aki szerinte börtönben a helye, és nem Hágában egy "hangulatos cellában tévével", hanem Oroszországban, egy hasonló körülmények között, mint amelyek között férjét, Alekszej Navalnijt megölték.

A vádak, amelyek alapján az elfogatóparancsot kiadták, összefüggésben állhatnak egy 2021 júniusi eseménnyel, amikor egy moszkvai bíróság törvényen kívül helyezte a Navalnijhoz köthető három szervezetet, "szélsőségesnek" minősítve őket. Julija Navalnaja ebben a hónapban került megválasztásra az Emberi Jogi Alapítvány elnökévé, ami valószínűleg kapcsolódik a vádakhoz.

A BBC korábban arról számolt be, hogy Julija Navalnaja sosem törekedett politikai karrierre, mégis férje nyomdokaiba lépett. Alekszej Navalnij 2024. február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 évi büntetését töltötte. Az orosz hatóságok szerint Navalnij természetes halállal halt meg miután a sarkköri börtönben egy séta után rosszul lett, de özvegye azzal vádolja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy megölette férjét.

Navalnij 47 éves felesége csak a férje halálát követően lépett a nyilvánosság elé. Az X-en most azt írta híveinek, hogy ne a bírósági határozattal foglalkozzanak, hanem a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni küzdelemmel. Julija Navalnaja már férje temetésén sem tudott részt venni, akkor videóban üzent, amelyben megfogadta, hogy folytatja az Alekszej Navalnij által megkezdett munkát.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság kedden elrendelte Julija Navalnaja letartóztatását, azzal az indoklással, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja. Julija Boriszovna (Julija Navalnaja leánykori neve) elrejtőzött az előzetes vizsgálatot folytató szervek elől, amiért körözést adtak ki ellene. A törvényszék döntése értelmében két hónapra őrizetbe fogják venni Julija Navalnaját kiadatása vagy az Oroszországi Föderáció területén történő letartóztatása esetén.