Budapest legújabb műemlék jellegű lifestyle hotelje és irodaháza

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, ahol a közönség a közép-európai régióban elsőként tapasztalhatja meg a híres "Kimpton-életérzést" – áll a Bem téren a Radetzky-laktanya műemlék épülete helyén felhúzott szálloda bemutatkozó oldalán.

A Bem téri új szálloda és irodaház környezete azonban nem felel meg a hirdetett életérzésnek. A területen a forgalom továbbra is jelentős, és a zöldfelületek hiánya miatt a környék sivár maradt. Az eredeti tervek szerint a Bem teret úgy akarták átépíteni, hogy a szálloda előtt sétálóutca legyen, de a megvalósításra nem jutott pénz, így a tervek a fiókban maradtak. A szálloda és irodaház környékén a parkoló autók dominálnak, és csak egyetlen fával lett több a járdaszakaszon. A helyzetet a Mobilissimus közlekedéstervező iroda mobilitási szakértője, Szele András és Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor is kritikusan szemléli.

A Bem utcai passzázs, amely a Kandó Kálmán utca és a Henger utca között teremtene összeköttetést, este bezáródik, és nappal is ürességtől kong. A Bem utcai bejáratnál a napmelegtől perzselődő mobil virágládák és a sivár térkő nem nyújtanak megfelelő környezetet. A Bem utca irodaház felőli oldalán a közművezetékek miatt nem lehetett fákat ültetni, és a kerületi önkormányzatnak nincs pénze a közművek áthelyezésére.

A szálloda épülettömbje a műemléki védettséget 2024 májusában kapta vissza, miután 2018-ban hirtelen elvesztette azt, amikor Wáberer György akkori fuvarozási ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott cége megszerezte az épület tulajdonjogát. A szálloda előtti járdán hat szép, lombos hársfa áll, amelyek nagy része az építkezés során megmaradt. A Bem tér parki részét a lehetőségekhez képest jó minőségben hozták helyre, de a teljes átépítésre még nincs pénz.

A Market Asset Management szerint az irodaház jelenlegi kihasználtsága körülbelül 40 százalék, de a következő év végére közel 100 százalékos telítettséget várnak. A gépjárműforgalom napközben egyenletesen oszlik el, és a kiváló tömegközlekedési lehetőségek miatt nem várnak túlzott autós forgalmat. Az irodaház szerződött bérlői között szerepel a CIB Bank, a Miele Experience Center és a Kantin, amelyek nyitása a következő hetekben, nyár végéig várható.

A Bem téri egykori Radetzky-laktanya épületének története az elmúlt 180 év alatt számos érdekes kanyart vett. Eredetileg gabonatárolónak épült 1840-ben, majd különböző funkciókat töltött be a történelem során. A volt laktanya jelentős helyszíne volt az 1956-os forradalomnak, majd 1990 után az MDF székháza lett. A műemléki védettség elvesztése után a beruházás 2020-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé vált, így a tulajdonos szinte akadálytalanul valósíthatta meg elképzeléseit. Az irodaépület elkészült, a szálloda a terv szerint 2024 nyarán nyit.