Oroszország szándékosan bombázza az ukrán kórházakat

Oroszország tudatosan támadja az ukrán egészségügyi intézményeket, hogy megtörje az ellenállást és nyomást gyakoroljon az ukrán vezetésre, állítja egy brit elemző.

Michael Clarke professzor, a Sky News biztonságpolitikai elemzője szerint Oroszország szándékosan és rutinszerűen bombáz kórházakat, céljuk a megtámadott ország moráljának megtörése. Clarke ezt azzal kapcsolatban nyilatkozta, hogy egy orosz rakéta csapódott be a kijevi Ohmatdijt gyerekkórházba.

Az elemző hozzáfűzte, hogy a WHO adatai alapján a háború kezdete óta legalább 200 egészségügyi intézményt ért támadás Ukrajnában. Clarke emlékeztetett arra is, hogy az orosz hadsereg korábban, 2016-ban Szíriában is hasonló támadásokat hajtott végre.

Clarke szerint a támadások célja a civil lakosság ellenállási kedvének megtörése, amivel nyomást gyakorolnak az ellenséges ország politikai vezetésére.

Oroszország azonban tagadja, hogy ők bombázták le a kijevi gyerekkórházat, és ezt az állítást többször is megismételték. A független elemzők többsége szerint egy H-101-es orosz rakéta talált be a kórházba, de vélemények megoszlanak arról, hogy a célkiválasztás mennyire volt szándékos.

A kijevi támadásnak legalább 41 halálos áldozata van, köztük négy gyermek. Gyásznapot hirdettek Ukrajnában, miután Oroszország az elmúlt hónapok egyik legsúlyosabb rakétatámadás-hullámát indította, melyben legalább 41 ember meghalt és 166 megsebesült. Országszerte rengeteg épület eset az orosz támadások célpontjává, de a legalattomosabb támadás Kijev elsőszámú gyermekkórháza ellen irányult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „brutálisnak” nevezte a támadást, orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint pedig „véres bűnözőnek” minősítette. A civilizált világ vezetői – köztük az új brit miniszterelnök, Sir Keir Starmer – elítélték a támadást. Joe Biden amerikai elnök „az orosz brutalitás szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a csapásokat, és közölte, hogy hamarosan bejelentik az ukrán légvédelmi rendszerek további támogatását.

Zelenszkij beszámolója szerint Oroszország több mint 40 rakétát lőtt ki hétfőn, és csaknem 100 épületet rongált meg Kijevben, Dnyipróban, Krivij Rihben, Szlovjanszkban és Kramatorszkban. A kijevi kórháznál – amely egyébként rákkezelésre és szervátültetésre specializálódott – a robbanás helyszínén készült képeken infúzióra kötött gyermekek láthatók, akik a sérült létesítmény előtt ülve várják az evakuálást. A mentők a romok között kutattak túlélők után, bár nem volt világos, hogy hányan vannak még a romok csapdájában.

Hétfő délután Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy 16 ember, köztük hét gyermek sérült meg a kórházat ért csapás következtében. Közleménye szerint a háború kezdete óta ez volt a legsúlyosabb támadás Kijevben, így elrendelte, hogy kedden eresszék félárbócra a zászlókat. Emellett lemondták az összes szórakoztató rendezvényt.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója szerint az elmúlt hónapokban egyre több civil áldozatot követelt a háború, mivel Oroszország felújította légi hadjáratát. Egy nemrégiben készült jelentés szerint az elmúlt csaknem egy évben május volt a leghalálosabb hónap a civil áldozatok számát tekintve. Danielle Bell, az ENSZ megfigyelő missziójának vezetője szerint, ha a kórházi személyzet nem viszi azonnal a gyerekeket a bunkerbe, amikor megszólaltak a légiriadó szirénái, a veszteségek sokkal nagyobbak lettek volna. A klinikán daganatos és vesebetegségben szenvedő gyerekeket kezelnek, a támadás idején mintegy 670 gyermekpáciens és ezer alkalmazott dolgozott a kórházban.

Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat új bizonyítékokat mutatott be, amelyek szerint a kórházat közvetlenül egy orosz Kh-101-es cirkálórakéta találta el. A NATO 32 tagállama tanácskozik Washingtonban, ahol már ott van Orbán Viktor miniszterelnök is, és új intézkedéseket fognak bejelenteni Ukrajna légvédelmének megerősítésére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Ukrajna kérésére összeült, és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár csatlakozott a nyugati tisztviselőkhöz, akik elítélték Oroszország rakétatámadását Ukrajna ellen.

A legfrissebb jelentések szerint a kijevi támadásoknak több mint harminc áldozata volt, köztük négy gyermek is elhunyt. További 117 ember megsebesült, köztük 10 gyermek. Vitalij Klicsko főpolgármester szerint a város most élte át a legsúlyosabb bombázást a háború kitörése óta. Az Okhmatdyt kórház egyik épületét teljesen lerombolta a csapás, további négy épületrészt pedig megrongált. A támadás pillanatában több mint hatszáz beteg, és legalább ugyanennyi alkalmazott tartózkodott a kórházban. Az orosz vezetés azt állítja, hogy ukrán rakéta csapódott a kórházba, míg az ENSZ helyszínelői arra jutottak, hogy a rakétát nagy valószínűséggel Oroszország indította. Az oroszok Kijev más területeit is támadták: július 9-én egy lakóház romjai alól négy holttestet emeltek ki. A támadás után Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy minél hamarabb döntsenek az ukrán légvédelmet erősítő segítségnyújtásról.

A Magyar Nemzet cikkében megjelent információk szerint azonban ellentmondásos vélemények is felmerültek a támadás kapcsán. A lap idézte Jackson Hinkle amerikai politikai kommentátor, egyben ismert dezinformációt terjesztő aktivista állításait, miszerint egy Ukrajna által kilőtt amerikai Patriot légvédelmi rakéta találhatta el a kijevi gyermekkórházat. Hinkle több közösségi oldalról is letiltották dezinformáció terjesztése miatt, és többek között a Bellingcat tényellenőrző-oknyomozó oldal is hasonlókat állított róla. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője, Danielle Bell azonban saját elemzéseikre hivatkozva azt állította, hogy a kijevi gyermekkórházra mért rakétacsapást „nagy valószínűséggel” egy orosz rakéta közvetlen találata okozta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgősségi ülésén élesen elítélték Oroszországot a kijevi gyermekklinikát ért előző napi rakétatámadás miatt. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy ez a támadás is azt mutatja, Moszkva nem akar békét. Joyce Msuya, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának főtitkárhelyettese szerint egy (nemzetközi jogi) védettséget élvező kórház elleni szándékos támadás háborús bűntettel ér fel, amelynek elkövetőit felelősségre kell vonni. Hozzátette, hogy az orosz erők szisztematikusan támadják az ukrán kórházakat és a polgári infrastruktúra egyéb létesítményeit.

A kijevi gyermekkórházat ért támadásban legkevesebb két ember, köztük egy orvos életét vesztette, és további 32 ember megsebesült, köztük nyolc gyerek. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő viszont azt állította, hogy Oroszország nem támad polgári célpontokat Ukrajnában, és a kijevi gyerekkórház közelében egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a BT ülésén úgy fogalmazott: "ha valóban orosz rakétacsapásról lett volna szó, akkor semmi nem maradt volna a kórház épületéből, és az összes gyerek, valamint a felnőttek többsége nem megsebesült, hanem meghalt volna".