BP részvények zuhanása

A BP részvényei jelentős esést mutattak, miután a vállalat bejelentette, hogy a második negyedévben akár 2 milliárd dollár értékvesztést is el kell majd könyvelnie, és az alacsonyabb finomítói árrések negatívan befolyásolják majd az eredményeit.

A Cnbc jelentése szerint a BP részvényei 3%-ot estek a kereskedés elején. A vállalat közleményében részletezte, hogy a gyenge finomítói árrés és az olajkereskedelem teljesítménye várhatóan negatívan fogja befolyásolni a július 30-án nyilvánosságra kerülő második negyedéves eredményeit. A veszteséget 500 és 700 millió dollár közöttire becsülik.

Az energetikai óriás továbbá arra számít, hogy a második negyedévben 1 milliárd és 2 milliárd dollár közötti értékű adózás utáni eszközleértékelést és céltartalékot kell elszámolnia. Ez többek között magában foglalja a BP németországi gelsenkircheni finomítójának folyamatban lévő felülvizsgálatával kapcsolatos költségeket is.

A BP szerint a második negyedévben az upstream termelés, ami az olaj- és gázkitermelést jelenti, "nagyjából szinten marad" az előző negyedévhez képest.