Az osztrák Raiffeisen Bank amerikai fenyegetésekkel szembesül

Az osztrák Raiffeisen Bank Internationalt több mint négy hónapig egyre élesebb amerikai figyelmeztetések érték, hogy szakítsanak meg egy, az Egyesült Államok szerint Oroszország egyik befolyásos oligarchájával kapcsolatos üzletet. Májusban az amerikaiak fenyegetőztek azzal, hogy korlátozzák a bank dollárhoz való hozzáférését, ami a bank számára végzetes lehetett volna.

A Raiffeisen Bank gyorsan reagált, és lemondta a tervezett üzletet, de a bizalom már megsérült, mivel Washingtonnak a végsőkig kellett mennie. A bankra továbbra is nyomás nehezedik, hogy csökkentse oroszországi kapcsolatait.

Az Egyesült Államok célja, hogy elszigetelje Oroszországot, különösen Ukrajna elleni támadása után, és a Raiffeisen Bank jelentős szerepet játszik ebben a folyamatban. A Reuters beszámolója szerint a bankot nemzetközi nyomás éri, hogy hagyja el Oroszországot, annak ellenére, hogy már elállt egy korábbi üzlettől, amely Oleg Gyeripaszka oligarchával állt kapcsolatban.

Gyeripaszka tagadja, hogy érdekeltsége lenne a Strabagban, és az amerikai választ a tervezett üzletre „badarságnak” nevezte. Az oligarcha 2018-ban került az amerikai szankciós listára, és bár 2022-ben ellenezte Putyin háborúját, további lépések nem történtek.

A Raiffeisen Bank nem vette figyelembe az európai szabályozók korábbi figyelmeztetéseit, és Washington fenyegetése a megbüntetésre vonatkozóan továbbra is fennáll.

A bank szóvivője szerint a kapcsolatok az amerikai pénzügyminisztériummal „általában barátiak”, és a bank csökkenti oroszországi kitettségét. Az amerikai pénzügyminisztérium és az Európai Központi Bank (EKB) nem kommentálta a helyzetet.

Az osztrák politikusok egy része vonakodik megszakítani a kapcsolatokat Oroszországgal, részben az orosz gáztól való függőség és a pénzügyi kapcsolatok miatt. Az EKB azonnali intézkedést követel a Raiffeisentől, és a bank felügyelőbizottságának ülésén részt vevő tisztviselők követelték, hogy a bank ismertesse a tervezett lépéseit.

A Raiffeisen csökkentette az oroszországi hitelek és kifizetések volumenét, és törekszik a betétek csökkentésére. A bank jelentős nyereséget ér el Oroszországban, és a Financial Times szerint több nyugati bank, köztük az OTP Bank is, növelte nyereségét és adófizetését Oroszországban az ukrajnai invázió óta.

Az amerikai pénzügyminisztérium fenyegetése, hogy korlátozhatja a bank dollárhoz való hozzáférését, komoly aggodalmat kelt a Raiffeisen vezetőségében. Washington szeretné, ha az európai szabályozók rákényszerítenék a bankot az oroszországi kapcsolatok lazítására.

Az EKB és az európai szabályozók megvitatták a Raiffeisen esetleges bajba kerülésére vonatkozó forgatókönyveket, és a bankot arra ösztönözték, hogy készítsen tervet egy amerikai büntetés esetére. Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat végrehajtó szerve, az OFAC vizsgálatot indított a bank oroszországi tevékenységével kapcsolatban.

Az EU tagországai közösen hozzák meg az orosz szankciókat, de a végrehajtásukat a tagországoknak kell megtenniük. Ausztriában nehéz szembeszállni a Raiffeisennel, amely jelentős politikai befolyással rendelkezik.

Oroszország szeretné, ha a nyugati bankok, mint a Raiffeisen, maradnának, ami megnehezítheti a távozást és a pénz kivitelét. Az UniCredit jogi úton támadta meg az EKB-t a nyomás miatt, amivel rá akarja venni az olasz bankot, hogy hagyja el Oroszországot.

A Raiffeisen Bank szerint kb. 5 milliárd eurónyi tőkéje rekedt Oroszországban, és a Strabag-ügylet célja ennek egy részének felszabadítása volt. A bank többször jelezte, hogy el akarja hagyni Oroszországot, de nem tudja megmondani, hogy mikor kerülhet sor erre.

: article-1