Több mint egymilliárd forintos tranzakció az OTP-nél

Az OTP Bank több mint egymilliárd forint értékben vásárolt saját részvényeket 2023. július 8-án, hétfőn.

Az OTP a Magyar Nemzeti Bank által kiadott egyedi engedély alapján, elsődleges alapvető tőkeinstrumentum (CET1) visszavásárlási keretében hajtotta végre a tranzakciót, amely során 60 535 darab OTP törzsrészvényt szereztek meg, darabonként 17 682 forintos átlagáron, összesen mintegy 1070 millió forint értékben.

Ezzel a lépéssel az OTP csoport saját részvényekből álló állománya 3 714 763 darabra nőtt, ami a saját részvény állomány 1,33 százalékát teszi ki.

Az OTP részvényeinek árfolyama az idei év során eddig 11 százalékos emelkedést mutat, bár a hétfői tőzsdei zakó után a részvények árfolyama inkább csak stagnál. Hétfőn 1,4 százalékos mínuszban zárt a hazai tőzsdeindex, és bár a BUX közel 300 ponttal emelkedett nyitás után kedden, csak a Mol papírok javítottak, az OTP részvények árfolyama nem mutatott jelentős változást.

A forint árfolyama kedvezőtlenül alakult a hétfői tőzsdei események után, kedd délelőtt 396-os szinten állt az euróval szemben. Júniusban 3,7 százalékos volt a 12-havi infláció, ami alapvetően pozitív hír, de a forint egy egységgel gyengült, egy euróért 395,8 forintot kell adni. Az alacsony inflációs szám elméletileg megnyitná az esélyt annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább csökkentse a jelenleg még 7 százalékon álló alapkamatot, azonban a szakértők többsége nem számít idén már alacsonyabb kamatokra itthon.

A tranzakciós illeték emeléséből idén 85 milliárd forint többletbevételre, jövőre pedig 200 milliárd forint többletbevételre számít a kormányzat, ami a költségvetési szigorítást pozitívan fogadta, de a piac nem örült az újabb nem-piacbarát intézkedéseknek. A bejelentett adóváltoztatások után az idénre várt államháztartási hiánycél (a GDP 4,5 százaléka) most már jóeséllyel teljesül, ami támaszt jelent a forintnak is, ha azonban mégis felerősödnek a kamatcsökkentési várakozások, az gyengítheti a hazai fizetőeszközt.