A Bankszövetség álláspontja a kormány intézkedéseiről

A Magyar Bankszövetség határozottan visszautasítja a kormány vádjait, hangsúlyozva, hogy a bankszektor a háborús helyzetben nem realizált extraprofitot, és a legújabb kormányzati intézkedések tovább növelik a fintech szolgáltatók versenyelőnyét.

A Bankszövetség szerint a hétfő éjszakai intézkedések következtében a fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnye tovább erősödik. A szervezet kiemeli, hogy a háború által érintett szektorok között a bankszektor is jelentős terheket visel, és a gazdasági bizonytalanságok piaci következményei mellett a kormányzati intézkedések is nehezednek rájuk. A Bankszövetség álláspontja szerint a szektor fegyelmezetten és együttműködően kezeli ezeket a terheket, és ellentmond annak az állításnak, hogy a háborús időkben extraprofitot értek volna el.

A szakmai szervezet rámutat, hogy a sorozatos kormányzati terhek és a kiszámíthatatlan intézkedések korlátozzák a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét. A Bankszövetség szerint az extraprofit adó, a bankadó és az ATM telepítési előírások, amelyeket eredetileg két évre (2022 és 2023) vezettek be, a fintech szolgáltatókra nem vonatkoznak, és a tranzakciós illeték szigorodó szabályai is csak korlátozottan érvényesíthetők velük szemben.

A közlemény kiemeli, hogy a magyar bankszektor a pénzügyi közvetítőrendszer működtetőjeként a kormány egyik legfontosabb partnere, és a pandémia kezelésétől kezdve a családpolitikán át a KKV finanszírozásig, a digitalizációban és infrastruktúraépítésben is nap mint nap igazolja elkötelezettségét.

A Bankszövetség elnöksége részleteket is megismert a védelmi hozzájárulásról, amelyet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismertetett hivatalában. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentése szerint a "védelmi hozzájárulás" megfizetésére kötelezik a bankszektort, a multikat és az energiacégeket. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, ami nem növelte a teljes állampapír-állományát. Emellett megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és valutaátváltási illetéket vetnek ki. 2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra viszont stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozán.