KSH: 3,7 százalékkal nőttek az árak az elmúlt 12 hónapban

2024. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában, míg májushoz képest nem mutatkozott változás az árakban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly júniushoz képest az élelmiszerek ára átlagosan 1,1 százalékkal emelkedett, amelyen belül több termék ára kiemelkedően nőtt, mint például a cukoré 27,4, a büféáruké 9,2, a csokoládé és kakaóé 9,1, a gyümölcs- és zöldségléé 8,7, az éttermi étkezésé 8,1, a sertéshúsé 7,8, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. Ezzel szemben a tojás ára 22,3, a liszté 19,2, a tejtermékeké 10,2, a száraztésztáé 10,0, a kenyéré 8,2, a tejé 6,2, a baromfihúsé 5,5 százalékkal csökkent. A szolgáltatások ára 9,7 százalékkal nőtt, ezen belül a lakbér 13,1, a testápolási szolgáltatások 10,7, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 10,1, a lakásjavítás és -karbantartás 9,8, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás 3,0 százalékkal drágult.

A szeszes italok és dohányáruk ára 4,2 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 4,7 százalékkal emelkedett. A gyógyszer és gyógyáruk ára 6,1, a testápolási cikkeké 2,1 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek ára 4,1 százalékkal, míg a háztartási energia ára 2,7 százalékkal csökkent, amiben a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal lett olcsóbb.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ahol a használt személygépkocsik ára 8,8 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 5,7, a szobabútoroké 2,1, a konyha- és egyéb bútoroké 1,9, a fűtő- és főzőberendezéseké 0,8 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 3,2 százalékkal emelkedett.

Májushoz viszonyítva egy hónap alatt az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal csökkent, főként az idényáras élelmiszerek, mint a burgonya, friss zöldség és gyümölcs árcsökkenése miatt. Ha ezt a csoportot nem vesszük figyelembe, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A cukor ára 2,1, a tojásé 1,7, a párizsi és kolbászé 1,1 százalékkal csökkent, míg a kávé, csokoládé, kakaó, büféáruk, baromfihús és tej ára nőtt.

A szeszes italok és dohányáruk, valamint a szolgáltatások ára egyaránt 1,0 százalékkal nőtt, ahol az üdülési szolgáltatások 4,4, a társasházi közös költség 1,4, a lakbér 1,1 százalékkal drágult. A háztartási energiaért 2,3 százalékkal kevesebbet, a vezetékes gázért 4,6 százalékkal kevesebbet, míg a járműüzemanyagok ára 3,4 százalékkal csökkent.

Csökkent az üzemanyagok ára!

A járműüzemanyagok ára a KSH szerint 3,4 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban, ami talán még Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert is meglepte. A benzin árának változása a KSH szerint 2024-ben (forint per liter):

  • Január: 567
  • Február: 604
  • Március: 619
  • Április: 642
  • Május: 616
  • Június: 593

Nagy Márton a kialakult helyzet kapcsán tegnap kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék, és a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak.

Megszűnt a hatósági árszabályozás

Fontos megjegyezni, hogy a júniusi inflációs adatokban még nem érezteti hatását a kötelező akciózás kivezetése. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a kormány leszorította a kétszámjegyű háborús inflációt, ezért júliustól vége a családok vásárlásait támogató, kötelező akciózásnak.

Eszerint június végéig úgy kellett értékesíteni több alapterméket, hogy azok árai a megelőző hónapban jellemző legalacsonyabb árnál 10, illetve 15 százalékkal volt alacsonyabb. A kötelező akciózással a vásárlók a 2022-től elszabadult fogyasztói áraknál olcsóbban juthattak élelmiszerekhez, például kenyérhez, húsokhoz, tejtermékekhez, tésztákhoz, gyümölcsökhöz, zöldségfélékhez. Az intézkedés megszűnésével ezek árai is emelkednek.

Nagy Márton méltatta az adatokat

A kormány célzott intézkedései letörték és visszaszorították az inflációt. Az olyan intézkedések pedig, mint az online árfigyelő rendszer, élénk kiskereskedelmi versenyt generálva támogatják, hogy az infláció tartósan alacsony szinten maradjon - értékelte a legfrissebb adatokat keddi közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter pozitív fejleményként méltatta, hogy az élelmiszerek ára havi alapon 0,3 százalékkal mérséklődött.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony infláció pozitív láncreakciót indított be a nemzetgazdaságban, amelynek jótékony hatásait egyre nagyobb mértékben érzékelhetik a magyar családok és a vállalkozások is.

A miniszter kiemelte: az infláció visszaszorításának köszönhetően szeptember óta folyamatosan nőnek a reálbérek, tehát hónapról hónapra egyre többet ér a családok jövedelme. A növekvő reálbérek hatására egyre inkább oldódik a lakosság óvatossági motívuma, amely visszatükröződik a fogyasztás növekedésében: ötödik hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, ráadásul a családok nem csak a boltokban költenek egyre többet, hanem többet is utaznak. Az év első öt hónapjában 13,7 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, csaknem 9 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest.

A növekvő lakossági bizalmat tükrözi a hitelezés élénkülése is, 2024 első öt hónapjában a háztartások új lakáscélú hitelszerződései dinamikusan, két és félszeresére nőttek az előző év azonos időszakához képest. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére is - mutatott rá a miniszter.

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel hazánk gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnyhöz tartozik. Ehhez az alacsony infláció, valamint az ennek hatására élénkülő kereslet is érdemben hozzájárult - fejtette ki végzetül a nemzetgazdasági miniszter.