A Bulgargaz beperelte a Gazpromot a gázszállítások csökkentése miatt

A Bulgargaz kártérítési keresetet nyújtott be a Gazprom ellen, mivel az orosz vállalat jelentősen csökkentette a gázszállításokat Bulgária felé az ukrajnai háború kitörése után. A bolgár állami vállalat 400 millió eurós kártérítési igénnyel fordult a párizsi választottbírósághoz.

A Bulgargaz azzal vádolja a Gazpromot, hogy az elzárta a gázcsapot, miután a bolgárok nem voltak hajlandók rubelben fizetni. A keresetet egy sikertelen peren kívüli egyezség után nyújtották be.

A Gazprom az ukrajnai konfliktus következtében hozott nyugati szankciókra reagálva követelte a fizetést rubelben, amit Bulgária és Lengyelország nem fogadott el. Emiatt Bulgária volt az egyik első ország, ahol a Gazprom leállította a gázszállítást 2022-ben.

A háború előtt a Bulgargaz által felhasznált földgáz 90%-át a Gazprom szolgáltatta. A gázszállítások csökkenése után Bulgária Azerbajdzsánból és cseppfolyósított földgázt (LNG) importál az Egyesült Államokból és a Közel-Keletről, görög kikötőkön keresztül.

A Bulgargaz ügye nem egyedi, hiszen a Gazprom ellen korábban a Uniper német energiakonszern is pert nyert. Egy stockholmi választottbíróság 13 milliárd euró kártérítést ítélt meg a német cégnek, mivel a Gazprom csökkentette, majd végleg beszüntette a gázszállításokat. Habár a Uniper nem számít arra, hogy ténylegesen megkapja az összeget, a bírósági döntés lehetővé tette számára, hogy felmondja a Gazprommal kötött szerződését.

Az ukrajnai háború kapcsán az amerikai hatóságok egy orosz dezinformációs hálózatot is felszámoltak, amely mesterséges intelligenciával létrehozott álhíreket terjesztett a konfliktusról. Az Egyesült Államok szerint a Kreml támogatásával működő kampány célja az volt, hogy hamis információkat terjesszenek, és így befolyásolják a geopolitikai narratívákat Oroszország számára kedvező módon. Az FBI igazgatója, Christopher Wray szerint ez volt az első alkalom, hogy sikerült egy orosz finanszírozású botfarmot felszámolni a közösségi médiában.