A Budapest Airport új vezetőinek megítélése

A magyar kormány elégedettségét fejezte ki a Budapest Airport Zrt. új vezetőivel kapcsolatban, miközben az ellenzék képviselője, Arató Gergely (DK) kétségbe vonta a kinevezettek szakmai alkalmasságát.

Arató Gergely (DK) kérdéseket tett fel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek a Budapest Airport igazgatósági tagjainak szakmai hozzáértéséről. Az ellenzéki képviselő szerint a repülőtér állami kézbe kerülésének nem a hatékonyabb működés volt a célja, hanem bizonyos Fidesz-közeli üzleti körök előnybe helyezése. Arató Gergely külön-külön érdeklődött Lóga Máté, Antal Ferenc, Parragh László és Guller Zoltán repülőtér-üzemeltetési tapasztalata és a Budapest Airport irányításához szükséges szaktudása felől, valamint arról, hogy milyen tiszteletdíjat és juttatásokat kapnak majd.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte a kormány büszkeségét amiatt, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat ismét állami tulajdonba került. Büszkén említette, hogy a kormány képes volt korrigálni az előző baloldali kormányzat hibáját, és visszaszerezni a nemzeti szuverenitás szempontjából fontos repülőteret.

Az államtitkár szerint a Budapest Airport igazgatóságának tagjai rendelkeznek azzal a gazdaságfejlesztési, üzleti, légi közlekedési és turisztikai tudással, amely szükséges a repülőtér fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzések sikeres irányításához. Fónagy János hangsúlyozta, hogy a kormány célja az állami vagyon gyarapítása, a magyar emberek jólétének növelése és az ország gazdasági érdekeinek védelme, szemben az előző baloldali kormányok politikájával, amelyet a közvagyon elherdálása és a szuverenitás kiárusítása jellemezte. Az igazgatósági tagok tiszteletdíjára és juttatásaira vonatkozó kérdésre azonban Fónagy János nem tartotta fontosnak válaszolni.