22 év után megtalálták az eltűnt amerikai hegymászó mumifikálódott holttestét

Egy amerikai férfi mumifikálódott maradványait találták meg 22 évvel azután, hogy eltűnt egy perui hegymászás közben. Az 59 éves William Stampfl eltűnését 2002 júniusában jelentették, miután egy lavina maga alá temette a hegymászó csoportját, miközben a Huascarán hegyet, Peru legmagasabb csúcsát igyekeztek megmászni – adta hírül a BBC.

A perui rendőrség szerint a hóréteg olvadása hozta felszínre Stampfl mumifikálódott és felöltözött holttestét. A holmijai között talált útlevél alapján azonosították. A rendőrség szerint Stampfl holttestét jól konzerválta a perui jég, ruhái jó állapotban voltak.

A Huascarán-hegy, amely a fővárostól, Limától mintegy 435 kilométerre északra fekszik, több mint 6706 méter magasan van. A Peru északkeleti részén található Cordillera Blanca hegyvonulat havas csúcsaival és lenyűgöző hegymászásaival világszerte vonzza a hegymászókat.

Stampfl két társával, Steve Erskine-nel és Matthew Richardson-nal 19 napos körutazásra indult Kaliforniából Peru legmagasabb csúcsára. Egy lavina azonban 2002. június 24-én meghiúsította a terveiket. Korábban csak Erskine holttestét találták meg két évvel ezelőtt, de Matthew Richardson teste a mai napig nem került elő.

Stampfl idén legalább a harmadik ember, akit holtan találtak a régióban. A múlt hónapban egy olasz hegymászó holttestét találták meg, aki egy másik csúcs megmászása közben zuhant le, míg egy izraeli férfi holttestét májusban találták meg, majdnem egy hónappal eltűnése után. A gleccserek világszerte olvadnak és visszahúzódnak, amit a legtöbb tudós a felgyorsuló éghajlat-változásnak tulajdonít. Június végén arról is írtak, hogy egyre vékonyabbá válik a hó és a jég a Mount Everesten is, így több száz hegymászó holtteste bukkan elő a klímaváltozás miatt a világ legmagasabb hegyén. Egy mentőcsapat indult útnak, hogy lehozzák a holttesteket: első körben öt fagyott holttestet, köztük egy csontvázat tudtak lehozni a Nepál hegyi takarítási kampányát végző dolgozók.