Több mint 100 ezer család kapott mérsékelt gázszámlát

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést, és az MVM-mel együttműködve bevezették a naparányos számlázási rendszert, aminek köszönhetően több mint 104 ezer család mentesült a gázszámla jelentős részének megfizetése alól.

Az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben hangsúlyozta, hogy a kormány a rendkívüli kihívások ellenére is kitart a rezsicsökkentés mellett. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó összesen több mint 10 milliárd forintot spórolhatott meg a kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően.

A tavaly nyáron bevezetett hétszeres díjazású gázszámlák jelentős nehézséget okozhattak azoknak a családoknak, akik az átlagfogyasztást meghaladták. Ezen számlák kifizetése különösen akkor jelentett problémát, ha az éves elszámolás után az egyenletes részszámlások a vártnál magasabb összeget kaptak, még akkor is, ha átlag alatti volt a fogyasztásuk. A számlázási rendszeren azonban csak idén áprilistól változtattak.

Az MVM Csoport jelenleg körülbelül 3,3 millió lakossági ügyfelet szolgál ki, és közel a felük, mintegy másfélmillió család egyenletes részszámlázás alapján fizeti a gázszámlát. Az átalánydíjasok közül sokan tapasztalták, hogy a tavaszi-nyári számláikon a korábbiaknál jelentősen magasabb összegek szerepeltek, ami a kedvezményes mennyiség korai felhasználása miatt volt. A nemzeti energiavállalat korábban csak a számlázási mód megváltoztatását javasolta, vagy a részletfizetés lehetőségét kínálta fel, de a számlák korrekciójára nem került sor.

A hosszú távú megoldást elősegítő jogszabályi változásokat az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a kormány a tavasz elején hozta meg. Ennek értelmében az MVM 2024 áprilisától automatikusan módosíthatja majd a kedvezmény kiosztását a részszámlás ügyfeleinél. Idén áprilistól a rezsivédett árú gázmennyiséget az év minden napjára egyenlő arányban osztják el, ami elősegíti a kiszámíthatóbb és tervezhetőbb költségvetést a háztartások számára.

Egyéb számok a lakossági rezsirendszerről
A közlemény emlékeztet rá, hogy milyen egyéb összefüggések érvényesek jelenleg a magyarországi lakossági rezsicsökkentésre. Így például arra, hogy az európai országok közül tartósan Magyarországon a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára. A gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sávhatár alatt.

Emlékeztetnek rá, hogy a Századvég nemzetközi kutatása a közelmúltban kimutatta, hogy az Európai Unióban a magyar családok küzdenek a legkevésbé fűtési nehézségekkel. A hazai válaszadók mindössze 7 százaléka számolt be arról, hogy nem tudja megfelelően fűteni lakását, ez a 27 tagállamé közül messze a legkedvezőbb arány, az uniós átlagnak kevesebb mint harmada. A Magyarországon díjfizetési nehézségekkel szembesülők aránya hasonlóképpen a legkedvezőbbnek számít.