Újabb lakásár-emelkedés várható Magyarországon?

A legújabb KSH adatok szerint tovább gyorsult a lakásárak éves emelkedése Magyarországon, ami arra utal, hogy a közeljövőben újabb drágulás következhet be. Az idei első negyedéves előzetes adatok alapján 2023 első és 2024 első negyedéve között 7,1 százalékkal nőttek a lakásárak, ami magasabb az előző negyedéves 6, illetve az azt megelőző negyedév 4,7 százalékos értékénél.

A lakásárak emelkedésének gyorsulása a kereslet élénkülésével függ össze, hiszen az idei első három hónapban több lakás cserélt gazdát, mint a megelőző év azonos időszakában. Ez a tendencia jelentős áremelkedést eredményezett, bár a jelenlegi 7 százalékos éves emelkedés még nem éri el a korábbi évek kétszámjegyű értékeit.

Az új és használt lakások árának változása is eltérő képet mutat. Az új építésű lakások drágulása továbbra is erős maradt, és az idei első negyedévig nem volt jele az érdemi lassulásnak. Fontos megjegyezni, hogy a KSH az új lakások adatait nem az adásvétel pillanatában, hanem a használatbavételi engedély kiadásakor veszi figyelembe.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint a fővárosi újlakásárakban 2024-ben már érdemi lassulás következett be, az átlagos négyzetméterár nagyjából 1,5 millió forint körül alakult.

A használt lakások piacán 2022 és 2023 közepe között jelentős lassulás ment végbe a lakásárak növekedési ütemében, de a 2023 harmadik negyedéves 4,7 százalékos éves növekedés után ismét gyorsulni kezdett a drágulás.

A 2023 első és 2024 első negyedéve közötti 7,1 százalékos áremelkedés mögött a használt lakások 5,6 százalékos, és az új lakások 16,6 százalékos emelkedése áll.