Carlsberg bővítés a brit piacon: Britvic felvásárlása

A dán Carlsberg sörgyár bejelentette, hogy felvásárolja a brit Britvic üdítőitalgyártót, ezzel jelentős részvényesi értéket teremtve és egyedülálló, sörrel és üdítőitalokkal foglalkozó vállalatot hozva létre az Egyesült Királyságban.

A koppenhágai székhelyű vállalat 4,2 milliárd dollárért, ami jelenlegi árfolyamon 1542 milliárd forintnak felel meg, vásárolja meg a Britvic-et. A Carlsberg szerint ezáltal egy brit ital "erőművet" hoznak létre.

Az ügylet révén a Carlsberg növekedési lehetőségeket lát, és a részvényesek számára is értéket teremt. A vállalat vezérigazgatója, Jacob Aarup-Andersen kiemelte, hogy az üzlet költség- és hatékonyságmegtakarítást is eredményez majd, amely öt év alatt elérheti a 100 millió fontot, köszönhetően a közös beszerzési, termelési és elosztási hálózatoknak.

A Carlsberg részvényei az üzlet bejelentése után jelentős emelkedést mutattak a tőzsdén, míg a Britvic és a Marston's részvényei is pozitív reakciót mutattak, bár az eredmények a nap folyamán mérséklődtek.

A felvásárlás különösen fontos lehet a Carlsberg számára, mivel a Britvic nemcsak az Egyesült Királyságban és Írországban, hanem Brazíliában, Franciaországban, a Közel-Keleten és Ázsiában is értékesít alkoholmentes italokat. A sörfőzők piaci trendekre reagálva bővítik portfóliójukat, például alkoholmentes italokkal és dobozos koktélokkal, hogy megfeleljenek a változó fogyasztói igényeknek.

A Carlsberg a Britvic felvásárlásával egyúttal átveszi a PepsiCo-val kötött palackozási megállapodást is, amely kizárólagos jogot biztosít a Pepsi italok előállítására és értékesítésére az Egyesült Királyságban és Írországban, így új piacok felé is nyitva áll az út.

A Carlsberg a fejlemények hatására felfüggesztette a részvény-visszavásárlásokat, és bejelentette, hogy kivásárolja a Marston’s brit kocsmacsoportot, amely után teljes tulajdonjogot szerez az újonnan alakult Carlsberg Britvic felett.