Komoly rekordok dőltek meg a budapesti repülőtéren

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér júniusban jelentős növekedést mutatott mind az utas-, mind a cargo forgalomban, az utasok száma meghaladta az 1,5 milliót, ami a járvány előtti, 2019-es rekordév hatodik havi adatához képest is magasabb - közölte az Airportal.hu.

Az év első hat hónapjában a repülőtér összesen 7,88 millió utast szolgált ki, ami 6,9 százalékos növekedést jelent a 2019-es azonos időszakhoz képest, és 18 százalékkal több a tavalyihoz viszonyítva. A cargo üzletágban is kiemelkedő eredmények születtek, hiszen júniusban a légiáru-forgalom elérte a rekordot jelentő 25 001 tonnát, ami 57,6 százalékkal több a tavalyi év azonos hónapjában mért adatnál. Az első félévben összesen 133 747 tonna árut kezeltek, ami több mint 46 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A repülőtéri gépmozgások száma is emelkedett: júniusban összesen 11 287 le- és felszállást regisztráltak, ami 14 százalékkal több a tavaly júniusi adathoz képest, és 2 százalékkal haladja meg a 2019-es adatokat. Az év első felében pedig összesen 58 063 gépmozgást jegyeztek fel, ami több mint 16 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

A repülőtér üzemeltetője optimista a jövőt illetően, és arra számítanak, hogy az utasok száma idén meghaladja majd a járvány előtti rekordot, és eléri vagy akár túl is lépi a korábbi csúcspontot jelentő 16,2 millió főt.