Lázár János építőanyag-ipari tervei nem váltak valóra

A magyar építőanyag-gyártás jelentős visszaesést szenvedett el, és a külföldi tulajdonú vállalatokra kivetett büntetőadók ellenére sem hagyják el a piacot. A Zalakerámia Zrt. cáfolja a termelés felfüggesztéséről szóló híreszteléseket, és a nagy gyártók beruházásokat terveznek.

Az építőanyag-gyártó ágazat válságban van, a 2022-es adatokhoz képest mintegy 60 százalékos visszaesést szenvedett el a kereslet a cserepek, téglák, gerendák, áthidalók és térkövek iránt. Az építőipar mélyrepülése és az állami beruházások elhalasztása mellett a lakásépítések és felújítások is elmaradtak a várttól. A piacvezető vállalatokat két kormányzati büntetőadó is sújtja, amelyek a nagyobb árbevételű cégeket érintik, és jelentős közterhet rónak a vállalatokra.

A kormány a korábban csak a cementgyártókat érintő kiegészítő bányajáradékot 2023 februárjában kiterjesztette az égetett agyag építőanyag és a kerámiacsempe gyártókra is. A büntetőadó mellett a szén-dioxid-kvóta adót is bevezették, amely szintén terheli az építőanyagipart, és visszamenőlegesen, az év elejéig hatályos.

Lázár János építésügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy a háborús helyzetben a külföldi vállalatokat ki lehet szorítani a piacról, de a gyakorlatban ez nem valósult meg. A Zalakerámia Zrt. például nem állította le a magyarországi termelést, és a cég hivatalosan is megerősítette, hogy folyamatosan optimalizálják termelésüket a piaci igényekhez igazodva.

A Wienerberger Téglaipari Zrt. és a Leier Hungária Építőanyaggyártó Kft. is jelentős visszaesést szenvedett el, de mindkét vállalat fejlesztéseket tervez. A Wienerberger például Hejőpapin betoncserépgyárat épít, és a kőszegi, valamint a csornai üzemekben is fejlesztéseket hajt végre, elsősorban az exportpiacok kiszolgálása érdekében. A Leier is beruházást hajtott végre devecseri üzemében, amelyet az utóbbi évek legnagyobb mértékű fejlesztésének neveztek.

A Creaton South-East Europe Kft. szintén jelentős bevételcsökkenést tapasztalt, és a nyugat-európai, valamint a régiós külpiacokon is csökkent az értékesítés. A cég Lenti üzemeiben gyárleállások voltak, de létszámleépítésre nem került sor. A tulajdonosok ellenére a nehézségeknek nem tervezik a kivonulást, és bár voltak elbocsátások, többen fejlesztenek is, abban bízva, hogy előbb-utóbb kivezeti a kormány a rájuk szabott sarcot.

A Zalakerámia a bevételek 60 százalékos visszaeséséről és megduplázódott, 2,2 milliárd forintos veszteségről, a Wienerberger 43 százalékos árbevétel-csökkenésről és 1,8 milliárdos veszteségről, a Leier 25 százalékos bevételcsökkenésről és felére olvadó eredményről, a Creaton pedig 36 százalékos bevételcsökkenésről és 3 milliárdos veszteségről számolt be.