A szűk esztendőknek vége, most kezdünk el jobban élni

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei után fordulat következik be, és Magyarország egy jobb korszak küszöbén áll – véli Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.

Az utóbbi 1-2 év gazdasági nehézségei, mint a magas infláció és a csökkenő fogyasztás, már a múlté, és hamarosan egy jobb korszak kezdődik – mondta Árokszállási Zoltán az Indexnek. Az Eurostat adatai szerint Magyarország 2023-ban az uniós fogyasztási rangsorban az utolsó helyre került, de ez nem jelenti azt, hogy az ország lenne az EU legszegényebb tagállama. Árokszállási szerint Magyarország beruházásorientálttá vált, ami a fogyasztás rovására ment, de a beruházások hatékonyságán is lehetne javítani.

A szakértő szerint a magas infláció miatt a lakosság visszafogta a költekezését, de ezek a tényezők már elmúltak. Az infláció csökken, a bérek növekedése pedig meglepetést okozott, ami jelentős reálnövekedést eredményezhet a közeljövőben. Árokszállási úgy véli, hogy a magyar gazdaságban felhalmozódott megtakarítások és a stabilizálódó helyzet lehetővé teszi, hogy a lakosság növelje fogyasztását. A nyári sportesemények és a kiskereskedelmi forgalom lassú növekedése is hozzájárulhat a fogyasztás élénküléséhez.

A fogyasztáshoz kapcsolt adók és az szja-bevételek növekedése is pozitív jelek, amelyek a fogyasztás növekedését vetítik előre. Árokszállási szerint a fogyasztási adatok alapján nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni az ország gazdagságáról vagy szegénységéről. A szegénység mértékét jobban jellemző mutatószámok, mint például a háztartások anyagi helyzete, Magyarországon jelentősen javultak az elmúlt években.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza szerint a reálbérek növekedése csökkentheti a szegénység kockázatát Magyarországon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy bár a gazdaság növekszik és az inflációt sikerült megfékezni, az emberek még mindig óvatosak a mindennapi életükben érzékelhető gazdasági javulást illetően. A miniszter szerint szükség esetén beavatkoznak az üzemanyagárakba, ha a benzinkutak nem csökkentik áraikat a szomszédos országok átlagos árszintje alá.