A biztosítási képzések hiánya Kelet-Európában

Egy nemzetközi tanulmány rámutatott, hogy Kelet-Európában jelentős hiányosságok vannak a biztosítási szektorra specializálódott felsőoktatási képzések terén, ellentétben más országokkal, mint például Németország és az Egyesült Királyság.

A Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségének közleménye alapján egy 14 országot érintő tanulmány kimutatta, hogy bár a pénzügyi és biztosítási szektorra vonatkozóan több felmérés is létezik a felsőoktatásban, átfogó biztosításszakmai ismereteket nyújtó képzés hiányzik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első felében a pénzügyi és biztosítási szektorban 1894 állás maradt betöltetlen, ami jelentős szám, de még mindig elmarad az iparban (14 635) és a feldolgozóiparban (13 402) tapasztalható üres pozícióktól.

Ez a képzési hiányosság különösen érzékelhető Kelet-Európában, ahol a biztosításra specializált képzések lehetőségei korlátozottak. Ezzel szemben, például Németországban és az Egyesült Királyságban magas a biztosítási képzések száma és minősége.

A helyzet javítása érdekében 2023 szeptemberében a győri Széchenyi István Egyetemen elindult Magyarország első biztosítási és pénzügyi szaktanácsadó képzése. A két féléves képzés sikeres befejezése után 47 hallgató vehette át az elvégzést igazoló oklevelet. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy a következő tanévtől a Dunaújvárosi és a Miskolci Egyetem is csatlakozik a programhoz.