A Bretton Woods-i rendszer születése és öröksége

A második világháború után kialakított gazdasági rendszer, a Bretton Woods-i rendszer az amerikai gazdaság vezető szerepére és a dollár erejére épült. Az akkor létrehozott pénzügyi intézmények, mint például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy azok utódai, máig meghatározó szerepet töltenek be a világgazdaságban.

A Bretton Woods-i konferencia 1944. július 1-jétől 22-éig tartott, ahol a 44 szövetséges állam küldöttei, köztük a brit John Maynard Keynes és az amerikai Harry Dexter White, a háború utáni világrend alapjait fektették le. A konferencia célja nem csupán a háború utáni újjáépítés volt, hanem egy újabb gazdasági összeomlás megakadályozása is.

A Bretton Woods-i rendszer lényege egy rögzített árfolyamrendszer kialakítása volt, ahol a különböző valuták értékét szűk sávokon belül rögzítették az amerikai dollárhoz képest, amelynek értékét az aranyhoz kötötték. Az árfolyamok nagyobb kilengése esetén az érintett kormányoknak kötelezettségük volt beavatkozni.

Az új gazdasági rendszer sarkkövei közé tartozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény, amelynek mai utódja a Világkereskedelmi Szervezet (WTO). Ezek az intézmények a tagállamok együttműködését, a szabad piacokat és a valuták átválthatóságát hivatottak elősegíteni.

A rendszer az amerikai gazdaság vezető szerepére épült, ami akkoriban érthető volt, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok a világ termelésének közel felét adta, és a világ aranykészletének háromnegyede is az amerikai birtokban volt.

A Bretton Woods-i rendszer ellenére is problémákat vetett fel, különösen a német és a japán gazdasági csodák következtében, amelyek a dollár hátrányos helyzetbe hozták az amerikai gazdaságot. A rendszer végül válságba került, és 1971-ben a Nixon-kormányzat megszüntette a dollár aranyhoz kötött árfolyamát, ezzel gyakorlatilag felszámolva a Bretton Woods-i rendszert.

A Bretton Woods-i konferencián létrehozott intézmények, vagy azok utódai, azonban máig léteznek, és így az 1944-es egyezmény a mai világgazdasági berendezkedés alapjának is tekinthető.