A lakáspiac 2008-as összeomlása

Látványos változásokat hozott 2008 a hazai és a globális ingatlanpiacokon, amikor is a pénzügyi válság következtében drasztikus zuhanásnak indultak az ingatlanárak. A válság hatására a bankok befagyasztották a forrásokat, új fejlesztések alig indultak, a már folyamatban lévő projektek pedig hatalmas mennyiségű irodaterületet zúdítottak a piacra.

A 2008-as gazdasági válság alapjaiban változtatta meg a lakáspiacot, és a szektor szereplői a Property Investment Forumon a várható visszaesés mértékét elemezték. A konferencián számos téma került terítékre, többek között a régiós ingatlanpiac válságának hatásai, a projektfinanszírozás jövője, a tőkepiaci kilátások, városfejlesztési kérdések, valamint a kiskereskedelmi és irodapiaci trendek. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy a több évtizedes projektek esetében számítani kell rosszabb időszakokra is, de 2008 végére világossá vált, hogy a korábbi évtizedes növekedés véget ért.

Az Egyesült Királyságban az év végére több mint 10 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható, az amerikai közgazdászok pedig úgy vélték, hogy a piacuk mélypontja csak 2011 vagy 2012 körül várható. Magyarországon ebben az időszakban még csak elméleti síkon foglalkoztak a lakásárak esésének lehetőségével.

A magyarországi ingatlanpiacot 2008-ban a riadalom és a bizonytalanság jellemezte, a bankok gyorsan lezárták a pénzcsapokat, ami a fejlesztési és befektetési piac befagyasztásához vezetett. A hozamok jelentősen emelkedtek, miközben a magyar irodapiac éppen fejlesztési boomját élte. A folyamatban lévő építkezések befejezése miatt óriási mennyiségű irodaterület került a piacra, ami a bérleti díjak csökkenéséhez vezetett.

A lakáspiac sem maradhatott ki a válság hatása alól. A korábban népszerű devizahitelezés gyakorlatilag eltűnt, a magas forintkamatok és a bankok alacsony hitelezési hajlandósága miatt a lakossági hitelezés ellehetetlenült. A tranzakciószámok drasztikusan csökkentek, és a fejlesztési tervek eltűntek. A Tópark projekt például hirtelen leállt, és hosszú évekig állt félkész állapotban.

Annak ellenére, hogy a válság 2008-ban már érezhető volt, mégis történtek jelentősebb tranzakciók a piacon. Eladták a Krisztina Palace irodaházat, átadták a Megyeri hidat, megépült az Aquaworld és a Ramada Resort Budapest, elkészült a Sasad Liget első üteme, eladták a Tulipán Park logisztikai központot, és megnyitott a ProLogis Park Budapest-Batta.