Új stratégiák az orosz szankciók megkerülésére

Az orosz központi bank arra ösztönzi a helyi vállalkozásokat, hogy a nyugati szankciók hatásainak csökkentése érdekében kriptovalutákat és egyéb digitális eszközöket használjanak a nemzetközi fizetésekben. A Reuters jelentése szerint a bank többféle megoldást javasol a külföldi partnerekkel történő tranzakciók megkönnyítésére.

A nyugati szankciók, amelyek a nagy orosz pénzügyi intézményeket és a SWIFT globális fizetési rendszer oroszországi alternatíváját is érintették, komoly kihívások elé állították az orosz gazdaságot. Elvira Nabiullina, a központi bank kormányzója elismerte, hogy a fizetési problémák jelentik az egyik legnagyobb akadályt.

Az orosz kereskedelem jelentős visszaesést szenvedett azokkal az országokkal, mint Kína, India, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország, amelyek nem alkalmaznak szankciókat Oroszországgal szemben. Ennek ellenére Nabiullina szerint az orosz vállalkozások rugalmasak és vállalkozó szelleműek, így képesek voltak új megoldásokat találni, amelyeket gyakran nem is osztanak meg a központi bankkal.

A kormányzó hozzátette, hogy a nemzetközi partnerek "óriási nyomás" alatt állnak, de úgy véli, hogy fokozatosan kialakul egy új globális fizetési rendszer, amely nem tartalmaz nyugati intézményeket. Sok ország sebezhetőnek érzi magát, ha csak egyetlen nemzetközi fizetési rendszert használ, és nincs alternatívája.

Nabiullina beszámolt arról is, hogy Oroszország és a BRICS-országok tárgyalásokat folytatnak egy új fizetési rendszer, a BRICS Bridge létrehozásáról, amely összekötné a tagországok pénzügyi rendszereit. Azonban elismerte, hogy a megbeszélések nehézségekbe ütköznek, és egy ilyen rendszer létrehozása időigényes folyamat.