Orbán Viktor a jelenlegi gazdasági és politikai helyzetről beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt többek között a béke megteremtésének fontosságáról Ukrajnában, az Európai Parlament új frakciójának alakulásáról, a kínai vámokról, a légiközlekedés problémáiról és a benzinárakról.

A miniszterelnök szerint a béke Ukrajnában nem jön el magától, és Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, de jó eszköz lehet a béke megteremtésében. Orbán Viktor úgy véli, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos európai közvélemény-kutatások manipuláltak lehetnek.

A hétfőn alakuló új frakció, a Patrióták Európáért kapcsán Orbán Viktor kiemelte, hogy Franciaországban várható politikai változások az egész kontinenst befolyásolhatják, és Marine Le Pen pártjának győzelmét jósolja.

Az ideiglenes büntető kínai vámokról szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy az Európai Bizottság döntése ideiglenes, és reméli, hogy a vámokat hamarosan el lehet felejteni. Az európai autógyártók is tiltakoznak az intézkedés ellen, mivel az ő érdekükben hozott döntés valójában hátrányos számukra.

A légiközlekedés problémáiról Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalták a gyakori késéseket és fennakadásokat. A miniszterelnök szerint a fizetések Magyarországon nem állnak úgy, hogy az emberek kényük-kedvük szerint repülhessenek, és a családok számára a nyaralás az év egyik legfontosabb eseménye. A miniszterelnök felszólította a minisztereit, hogy több emberséget mutassanak a magyar emberek és turisták felé.

Végül a benzinárakról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar üzemanyag-forgalmazóknak be kell tartaniuk a megállapodást, miszerint a magyar emberek nem fizethetnek többet a benzinért, mint a szomszédos országok átlagára. Ha a szép szó nem segít, akkor intézkedni fog a kormány.