Külkereskedelmi visszaesés májusban, de erősödik a forint

Május hónapban jelentős mértékben csökkent mind az export, mind az import Magyarországon, ami a külkereskedelmi egyenleg többletének csökkenésével is járt, bár ez továbbra is pozitív, 1,1 milliárd euró többletet mutat.

Az előző év azonos időszakához képest az export értéke 8,8, az importé pedig 9,0 százalékkal maradt el. Áprilisi növekedés után májusban az export 5,0, az import pedig 0,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. Ez a visszaesés mind éves, mind havi összehasonlításban is jelentős, ami azt jelzi, hogy nem állt be tartós pozitív trend a külkereskedelem területén.

A KSH jelentése szerint az export csökkenése összefügg az ipari teljesítmény gyengülésével, valamint azzal, hogy a fő külpiacokon mérsékelt a kereslet, ami különösen érzékenyen érinti a jármű- és akkumulátorgyártást. Az ipar gyengélkedése az importot is visszafogja, és a belső kereslet gyengesége is hozzájárul a csökkenéshez.

A májusi külkereskedelmi egyenleg többlete, bár csökkent, még mindig jelentős, 1,1 milliárd eurót tett ki, ami azonban elmarad a korábbi hónapok 1,6-1,8 milliárd eurós többleteitől. A forint azonban erősödésnek indult, közel egy hónapos csúcson van, és az erősödés folytatódhat.

Erős maradt a forint péntek reggel is, azok után, hogy egész héten folyamatosan javuló formát mutatott. Kora délelőtt egy euró már „csak” 392,4 forint, ami közel egy hónapos csúcs (utoljára június 10-én kereskedtek ezen a szinten az euró-forinttal). A forint erősödésében szerepet játszhat a gyengébb dollár is, az euró/dollár stabilizálódott 1,08 felett.

Csütörtökön az MBH Elemzési Centrum szakértői módosították az idei év végére vonatkozó árfolyam-várakozásaikat. Prognózisuk most december végére 392,5 forintos euróárfolyam, a jövő év végére is hasonló forintpályát jeleznek előre. A magyarázat erre az, hogy az amerikai központi bank (Fed) később kezdhet hozzá a kamatok csökkentéséhez, ami támogatja a dollárt, ezáltal nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak.

Péntek délután még lehet egy fordulat a forintban, érkezik az Egyesült Államokból a júniusi foglalkoztatottsági adat, amelynek alakulásából következtetni lehet a Fed jövőbeni kamatpolitikájának alakulására. Jövő kedden pedig a magyar inflációs adat lesz fókuszban, a várakozások szerint 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt hónapban éves összevetésben.