Új rekordot döntött a japán adóbevétel, de az államadósság még mindig magas

Japán adóbevételei rekordmagasságot értek el a márciusban zárult pénzügyi évben, amelyet részben a gyenge jen és az alacsony infláció eredményezett. Azonban a bevételek emelkedése ellenére a költségvetési helyzet továbbra is kihívásokkal küzd az országban.

A japán pénzügyminisztérium adatai szerint az adóbevételek 72,1 billió jenre (446 milliárd dollár) nőttek, ami az előző évi 71,1 billió jenhez képest emelkedést jelent. Ezen belül a jövedelemadó-bevétel 22,5 billió jenről 22,1 billió jenre csökkent, míg a társasági adóból származó bevétel 14,9 billió jenről 15,9 billió jenre nőtt.

A gyenge jen pozitív hatással volt a japán exportőrök, például a Toyota Motor Corp. nyereségére, amely rekord üzemi nyereséget ért el. Az infláció is hozzájárult a vállalatok jobb teljesítményéhez, mivel a magasabb költségeket áremelésekkel kompenzálták.

Az elmúlt pénzügyi év során 851,7 milliárd jen extra adóbevétel keletkezett, amelynek felét a védelmi kiadásokra fordították. Kisida Fumio miniszterelnök a növekvő ázsiai geopolitikai feszültségek közepette tervezi a katonai költségvetés megduplázását a GDP 2%-ára 2028-ig, részben az adóemelésekből és a kiadási reformokból származó források felhasználásával.

A Nemzetközi Valutaalap szerint Japán államadóssága a fejlett országok között a legmagasabb, és az idei pénzügyi év végére várhatóan eléri az 1,105 billió jent, ami a GDP több mint 250%-át teszi ki.

A japán kormány a költségvetés egyensúlyba hozását tűzte ki célul 2026-ra, amit a legutóbbi éves politikai tervében is megerősített.

A japán jen azonban továbbra is gyengül a dollárhoz képest, ami a devizapiaci hullámzásokat követő befektetők számára jelentős tényező.

: Bloomberg